To B or not to B, that is the question – nlmtd op weg naar het B Corp-certificaat

nlmtd is B Corp to be – na een grondige voorbereiding hebben we afgelopen zomer onze B Corp certificeringsaanvraag ingediend. De certificering helpt ons om onze impact te meten en te verbeteren, passend bij onze focus op toekomstbestendigheid.
Als nlmtd streven we ernaar om samen met onze klanten transities te realiseren die duurzame en maatschappelijke impact maken, zoals de energie transitie en voedsel transitie. Onderdeel worden van de B Corp community lijkt ons een goede manier om daaraan nog meer inhoud te geven: niet alleen doen, maar ook meten, duidelijk maken wat we samen voor impact maken en dit vervolgens continu verbeteren. Samen met een groep enthousiaste Amsterdamse ondernemers hebben we daarom afgelopen zomer de uitdaging opgepakt en meegedaan aan het Building a Better Business (BBB) programma van de gemeente Amsterdam. Dat heeft ons veel gebracht, zoals:
Impactdoelen

Een heldere defininitie van onze impactdoelen

Community

Toetreding tot een inspirerende community van gelijkgestemde bedrijven in Amsterdam die ‘best practices’ met elkaar uitwisselen;

Internationaal netwerk

Toegang tot de (inter)nationale netwerken van de gemeente Amsterdam (Amsterdam Impact), B Lab en Economy for the Common Good;

Begeleiding

Ondersteuning, begeleiding en de juiste tools van experts om een certificering voor te bereiden en te behalen.

We zijn erg trots om ons straks bij deze beweging aan te kunnen sluiten en vinden het leuk om nu alvast het een en ander te delen over onze duurzaamheidsreis.

Amsterdam wil een sleutelrol spelen in de transitie naar een nieuwe economie en dé stad worden voor bedrijven die zowel financiële als maatschappelijke waarde creëren. Om dit doel te bereiken, heeft de gemeente Amsterdam het Building Better Business (BBB) -programma mede-gecreëerd om winstgevende bedrijven te helpen hun sociale en milieu-impact te versnellen en mogelijk gecertificeerd te worden voor hun prestaties. BBB is een samenwerking tussen Amsterdam Impact, het impactondernemerschapsinitiatief van de gemeente Amsterdam, B Lab en Economy for the Common Good (ECG).

Wat is eigenlijk een B Corp?

De Europese wetgever bereidt twee richtlijnen voor die een impact zullen hebben op het rapporteren over ESG-doelen (Environmental, Social, and Governance) door ondernemingen: de Corporate Sustainability Reporting Directive en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Het B Corp certificaat is een erkende graadmeter aan de hand waarvan prestaties op ESG-gebied gemeten worden. B Corp is een afkorting van ‘Beneficial Corporation’ en is een certificaat dat door de Amerikaanse non-profit organisatie B Lab wordt verleend aan commerciële ondernemingen die voldoen aan versscheidene ESG-gerelateerde vereisten. Met inmiddels ruim 5.600 gecertificeerde B Coprs is dit initiatief sinds 2006 uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die het ‘bedrijfsleven als een kracht voor het goede’ gebruikt. Een B Corp waardeert dan ook alle ‘stakeholders’ gelijk en brengt feitelijk de aandacht en het doel van een bedrijf voor ‘people, planet en profit’ in evenwicht, vanuit de motivatie dat er meer is dan alleen winst dat ertoe doet. Om een B Corp te kunnen worden en zich iedere drie jaar te hercertificeren, moet een bedrijf een rigoureuze beoordeling uitvoeren die de impact van een organisatie op vijf gebieden beoordeelt: bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap. Bedrijven als Patagonia, Too Good To Go en Tony’s Chocolonely gingen ons al voor en hier sluit nlmtd zich in de nabije toekomst graag bij aan.

De reis is minstens zo belangrijk als het doel

Met het B Corp certificaat kan nlmtd nog duidelijker laten zien dat het niet alleen financiële waarde, maar ook de waarde voor mens en milieu centraal stelt. Met onze certificering hopen we nog beter in staat te zijn om een positieve verandering te versnellen en een voorbeeld te geven aan de industrie. Maar we willen ook graag meer leren van andere leden binnen de B Corp community die onze idealen delen.
Inmiddels zijn we op weg naar fase 5 van de certificering. De reis daar naartoe heeft ons in staat gesteld om onze impact inzichtelijk te maken en verder te verdiepen en zal ons verder helpen om onze ambitieuze doelen te bereiken. Het beoordelingsproces heeft ons hierbij veel inzicht gegeven in onze processen en manier van werken, waardoor we nog verder konden verbeteren. Zo hebben we bijvoorbeeld onze statuten aangepast, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we rekening blijven houden met de impact van ons bedrijf op alle stakeholders. Ook hebben we ons het proces waarme klanten ons evalueren geoptimaliseerd. Verder hebben we verbeteringen aangebracht in onze opleidingen, zodat we onze ‘lerende organisatie’ meer inhoud kunnen geven.

Samen naar een betere toekomst

Wij zijn nog onderweg, maar ook na onvangst van het certificaat stopt het niet. De waarden van B Corp als ‘force for good’, past naadloos bij onze missie – het actief bijdragen aan een duurzame toekomst. Maar bij nlmtd geloven we in continue verbetering, dus onze duurzaamheidsreis gaat verder. Onze B Corp-certificering to-be laat zien dat we op de goede weg zijn, maar we hebben nog veel meer plannen in de maak. Maar om onze duurzaamheidsambities te onderstrepen lanceren wij vandaag trots onze nieuwe huisstijl en logo, die logischerwijs de kleur groen dragen.

Wil je meer weten over hoe wij u zouden kunnen ondersteunen in uw duurzaamheidsreis of het afstemmen van uw producten en diensten op de veranderende duurzaamheidseisen van uw klanten in de energie en food wereld, neem dan gerust contact op met Marc of Gijs (marc@nlmtd.com, gijs@nlmtd.com) of met ons Impact team, impact@nlmtd.com.

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP