Voedseltransitie

Hoe je een succesvolle voedseltransitie realiseert

We besteden steeds meer zorg aan wat we eten, en vooral: hoe het geproduceerd wordt. En gelukkig maar, er valt nog veel winst te behalen. Uiteindelijk willen we in 2050 de ongeveer tien miljard mensen op aarde een gezond, duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon kunnen bieden. En dus ook: duurzamer en efficiënter produceren. Wat is het effect hiervan op jouw organisatie en hoe laat je jouw business hierop aansluiten? 

Waardeketen van voeding

Terwijl wereldwijd nog steeds 820 miljoen mensen aan ondervoeding lijden, is voedsel in grote delen van de wereld overvloedig beschikbaar. Een meer integrale blik op de waardeketen van voeding is dan ook gewenst. Het is onze ambitie om de uitdagingen rond voeding, en de voedseltransitie samen op te lossen en te komen tot een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem.

Onze belangrijkste uitdagingen in de Agri Food waardeketen

Duurzamer en efficiënter produceren

Het enorme succes van de Nederlandse productiviteitsontwikkeling kent ook een schaduwzijde: aantasting van natuur en landschap, biodiversiteit, waterkwaliteit, klimaat, milieu en dierenwelzijn. Er zijn hier twee uitdagingen sector-overschrijdend. Goed gebruik van de plek: waar gaan we voor akkerbouw, waar voor veeteelt en waar voor glastuinbouw? En welk land benutten we met voedsel voor mensen: hoe benutten we binnen het lineaire voedselsysteem de biomassa optimaal?

Bevorderen van de biodiversiteit en duurzaam grondgebruik

Efficiënt produceren gaat niet alleen over de opbrengst van het land, maar ook over de toegevoegde voedingswaarde van de producten en over de instandhouding van een productieve bodem. In Nederland zien, horen en voelen we de gevolgen van biodiversiteitsverlies steeds duidelijker. We moeten dus keuzes maken: waar willen we landbouw en waar niet? En hoe kan je natuur en landbouw het best combineren?

Herstellen van het machtsevenwicht in de voedselketen

In de voedselketen zijn macht, inkomsten en invloed scheef verdeeld. Voor het herstellen van de machtsbalans in de voedselketen is het noodzakelijk dat de overheid en maatschappij gezamenlijk weer invloed krijgen op de voedselketen.

Voedselverspilling halveren

Wereldwijd wordt een derde van de productie verspild. Alleen al In Nederland wordt in de hele voedselketen jaarlijks naar schatting rond de anderhalf miljard kilo voedsel verspild.

Het voorkomen van verspilling moet integraal onderdeel worden van de transitie naar een duurzamer voedselsysteem.

Keuzes maken

Al deze ontwikkelingen vragen om positie bepalen en keuzes maken (strategie), nieuwe producten en diensten (innovatie), anders inkopen en produceren (duurzaam en transparant inkopen) en andere manieren om klanten te werven/proposities te verkopen (commercial excellence), meten en digitalisering.

Cases

Succesvolle voedseltransitie

Kortom: het vraagt om een transitie, een nieuwe toekomstbestendige manier van consumeren en produceren. De experts van nlmtd helpen je dit in co-creatie voor elkaar te krijgen. Kortom: samen ondernemen om een succesvolle voedseltransitie te realiseren.  

Marc

Meer informatie?

Marc is specialist in Voedseltransitie. Hij helpt je graag verder!

Marc

Meer informatie?

Marc is specialist in Voedseltransitie. Hij helpt je graag verder!

Een succesvolle voedseltransitie realiseren binnen jouw organisatie?

TOP