Sterke positionering voor oer-Hollandse groothandel Plieger

Plieger begeeft zich in een markt met spelers van allerlei pluimage. Van de lokale zzp’er die zich richt op het leveren en plaatsen van zonnepanelen tot energieleveranciers zoals Vattenfall. Kortom: partijen die zich focussen op verduurzamen en alles wat daar mee te maken heeft, een complex speelveld dus. En door veranderingen in de markt was het nodig voor Plieger om zichzelf opnieuw te positioneren. En daar kwam nlmtd om de hoek kijken. 

De waarde die nlmtd geleverd heeft:

  • Complex speelveld helder in kaart gebracht
  • Hoofd- en bijzaken gescheiden en gedachten geordend 
  • Onderzoek naar de huidige markt en kansen voor Plieger
  • Waardevolle strategie met roadmap ontwikkeld 

Van complex naar behapbaar

Vaak weten organisaties niet goed waar ze moeten beginnen en wat hoofd- en bijzaken zijn. Het duizelt, maar juist daar ligt onze kracht. Met nlmtd brengen we helder in kaart wat de situatie is en hoe we die positief kunnen veranderen. Stap voor stap: van buiten (de markt, klanten, trends) naar binnen. We nemen de klant mee in die aanpak, zodat zij hun gedachten goed kunnen ordenen. Zo maken we de complexe uitdagingen klein en behapbaar. 

Positionering Plieger

Plieger is gespecialiseerd in sanitair, verwarming, installatie, lucht & ventilatie en elektra. Ze komen van een positie in de markt waarin ze installateurs, zoals loodgieters, voorzien van sanitair, apparatuur en materialen. Maar tegenwoordig is dat niet genoeg. Steeds vaker kregen de installateurs vragen vanuit hun klanten. Waar moet ik op letten bij ventilatie? Hoe kunnen we verduurzamen? Waarom zou ik kiezen voor een warmtepomp? Vragen waar ze niet voor opgeleid zijn of weinig ervaring in hebben. En daar kwam dan ook de concrete vraag uit voort: Hoe kan Plieger haar installateurs ondersteunen en begeleiden? En wat betekent dat dan voor de positionering? 

De markt in kaart

nlmtd heeft eerst de situatie van de markt in kaart gebracht. Welke vragen leven er onder de eindklant? Wat is nodig om het voor hen beter te maken? En hoe verandert bijvoorbeeld de warmte-vraag? Moeten we van het gas af, gaan we over op restwarmte of kiezen we voor elektrische warmtepompen? En wat betekent dat dan voor Plieger. Zo helpen we groothandel Plieger om de juiste keuzes te maken. Wat doen we wel, wat doen we niet: en hoe doen we dat dan?

Strategie met roadmap

Na het onderzoek hebben we een strategie met roadmap voorgelegd. In het rapport stellen we voor om te investeren in de relatie en ondersteuning voor installateurs. Wat speelt er nu, welke ontwikkelingen komen eraan en hoe kunnen we onze installateurs daar optimaal op voorbereiden? 

Stap naar digitalisering

Verder staat beschreven hoe de showrooms beter afgestemd kunnen worden op de wensen van de doelgroep, en waar installateurs terechtkunnen met hun vragen. Ook zijn er plannen gemaakt voor het ontwikkelen van een stuk digitale ondersteuning, waarmee de installateur de optimale totale installatie van een woning kan bepalen.

Klaar voor de toekomst

De roadmap is voorgelegd aan de raad van commissarissen. Zij hebben akkoord gegeven op dit strategische plan met een duidelijke visie op de toekomst. De implementatie wordt verder opgepakt door Plieger zelf. Aan dit project hebben we zo’n vier maanden in een team van vier medewerkers gewerkt.  

Over Plieger

Plieger is gespecialiseerd in sanitair, verwarming, installatie, lucht & ventilatie en elektra. Het is in Nederland de grootste partij in de productgroep sanitair. Met een eigen expeditie, centraal magazijn en hoofdkantoor in Zaltbommel en 61 vestigingen in Nederland levert Plieger een assortiment van meer dan 150.000 artikelen aan o.a. installateurs, loodgietersbedrijven, detaillisten en bouwmarkten.

Meer weten? Wij werkten hieraan!

Tom Maes

Tom Maes

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP