Van reactief naar proactief investeren in de laagspanningsnetten van Enexis 

We stappen massaal over op zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s en ook zware industrie raakt steeds meer geëlektrificeerd. Een cruciale schakel in deze energietransitie? Het energienetwerk. Dat netwerk moet flink worden verbeterd om al deze veranderingen aan te kunnen. Zo kan straks iedereen zonnepanelen aansluiten én de auto opladen. nlmtd ging samen met één van de grootste netbeheerders in Nederland aan de slag: Hoe kan Enexis haar laagspanningsnetwerk beter beheren om de snelgroeiende elektrificatie van Nederland te faciliteren? 

Projectaanpak

Enexis Net & Capaciteitsmanagement wordt sinds 2021 door drie nlmtd collega’s ondersteund bij het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van een nieuwe proactieve werkwijze om laagspanningsnetten beter te kunnen beheren in het project: ‘Regie op Laagspanning’. nlmtd was verantwoordelijk voor de eerste analyse van de situatie op LS en de projectleiding van Regie op LS. Samen hebben we de volgende aanpak gevolgd:

  • Analyseren van de situatie: wat zijn de grootste uitdagingen in de laagspanningsnetten en de huidige kaders, beleidsvormen en werkwijzen? 
  • Identificeren van slimme manieren voor de korte termijn, om het bestaande net maximaal te benutten.  
  • Ontwerpen van een anticiperende werkwijze om de gevonden knelpunten beter en sneller aan te pakken. 
  • Bouwen van de laagspannings “Uitkijktoren”: tooling om proactief inzicht in laagspanningsnetten te krijgen op basis van een bundeling van o.a. geanonimiseerde slimme meter data en gemelde spanningsklachten bij de klantenservice.   
  • Implementeren van de nieuwe werkwijze: de nieuwe tooling en werkwijze daadwerkelijk adopteren binnen het nieuw gevormde cluster voor laagspanning.  

Geleverde waarde

De ontwikkelde werkwijze en Uitkijktoren” stelt Enexis in staat om van een reactieve naar proactieve werkwijze over te stappen in de laagspanningsnetten. Vanuit efficiency oogpunt investeerde de afdeling Asset Management voorheen bewust reactief investeerde op basis van gemelde knelpunten door klanten. Vandaag kan het team datagedreven voorspellen waar de grootste knelpunten gaan ontstaan en proactieve werkpakketten genereren om de groeiende vraag door de energietransitie te kunnen faciliteren.

De concrete waarde die het programma Regie op LS succesvol heeft opgeleverd op een rijtje: 

Het genereren van proactieve werkpakketten stelt Enexis in staat betere en effectievere gesprekken met aannemers op te starten over toekomstige samenwerking.  

Ook de komende periode werkt Enexis weer samen met nlmtd in het faciliteren van de energietransitie, met een focus op de middenspanningsnetten. 

Over Enexis netbeheer

Enexis Netbeheer distribueert op betaalbare en betrouwbare wijze elektriciteit naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf verzorgt de aanleg, onderhoud, ontwikkeling en beheer van haar elektriciteits- en gasnetwerk. Het geheel van de activiteiten is georganiseerd in Enexis Groep. Enexis Groep brengt partners, overheden en haar kennis samen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van het Klimaatakkoord. Enexis Groep heeft circa 4.700 medewerkers. 

 

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP