“Liever dat 80% iets doet, dan 1% perfect” – Harco Leertouwer

Futureproof Sustainability Frontrunners - a series

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?

Vandaag: Harco Leertouwer, bijna 2 jaar managing Director Europe bij Acre, marktleider op het gebied van duurzaamheidswerving en talentontwikkeling. Naast zijn rol bij Acre, is Harco aangesloten bij het Climate Reality Project, waar duurzaamheidsstrijders vanuit verschillende achtergronden samen bouwen aan een duurzame toekomst.

Acre is bijna 20 jaar geleden opgezet vanuit een duurzaamheidsgedachte, ver voor de markt uit. “Die dosis ervaring zorgt ervoor dat wij niet alleen werven; onze dienstverlening is erop gericht om bedrijven echt te helpen met hun verduurzamingsdoelstellingen. Veel klanten zijn nog zoekende in wat ‘duurzaamheid’ voor hun business betekent. Wij gaan het gesprek met ze aan om te onderzoeken wat, en vervolgens ook wie, ze nodig hebben. De ene keer gaan we dan op zoek naar iemand met veel ervaring op het gebied van het versterken en verduurzamen van een hele industrie, de andere keer zoeken we iemand die de diversiteit binnen een organisatie vergroot. Ook dat is verduurzamen, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Hoe helpt Acre bedrijven om te starten met sustainability? Waar is de interesse voor duurzaamheid van Harco ontstaan en wat zou hij misschien anders doen? We stellen Harco vier persoonlijke vragen.

Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability? 

Harco: “Klinkt een beetje simpel misschien: get started, begin. Ik zie veel bedrijven met hoge ambities die nog wat vastzitten in de onderzoeksfase. Is die eerste stap lastig, twijfel dan niet en haal een organisatie binnen die je daarmee kan helpen. Ten tweede: probeer niet alles in één keer goed te doen. Het is beter als 80% iets doet, dan dat 1% het perfect doet. Kijk naar mijn veganisme, dat is leuk, en zo draag ik mijn steentje bij, maar liever heb ik dat 80% van de wereldbevolking 3 dagen geen vlees eet.

“Get started, begin!”

En als derde; het is cruciaal om vanaf het begin een heel groot draagvlak te creëren binnen je organisatie. Haal ‘champions’ binnen en betrek hen vroegtijdig in het proces. Er zijn niet veel mensen tegen duurzaamheid, maar wel veel mensen die er niet mee bezig zijn. Net zoals bij elk veranderingstraject in een organisatie moet je laten zien aan de mensen: ‘what is in it for me?’ Verbind de ambassadeurs zodat zij deze boodschap kunnen uitdragen. Ten slotte is het van belang om duidelijke en haalbare doelstellingen te hebben. Leg voor jezelf een duidelijke route vast.”

“Het is beter als 80% iets doet, dan dat 1% het perfect”

Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers? 

“We krijgen veel vragen van jonge mensen en organisaties over wat ze moeten doen op het gebied van sustainability. De tijd dat een langjarige HR-manager zich vlak voor pensioen slechts met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat bezighouden is voorbij. De tijd dat je erin rolt en dat je zegt dat je iets met duurzaamheid wilt doen, is voorbij. Er wordt veel meer naar specialisten gezocht”

“De tijd dat een HR-manager zich slechts met MVO gaat bezighouden, is voorbij.”

 “Ik zou het leuk vinden als de grote organisaties (zoals CocaCola) met een CEO uit de sustainability hoek komen. Uiteindelijk is het een overall van alle functies in het duurzame verhaal in de hele organisatie zetten. De belangrijkste competenties waar wij naar kijken; zijn mensen in staat om anderen te overtuigen en te verbinden en zijn ze inhoudelijk sterk. Dat is volgens ons de belangrijkste combinatie voor nieuwe sustainability managers. De skillset is nog breder dan bij andere management of leadership functies. Er moet een link zijn tussen innovatie, digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast wordt het communicatie aspect steeds belangrijker, terwijl dat vaak onderbelicht is.”

Wat adviseer je je jongere zelf? 

“Ik denk dat ik veel eerder al die passie had moeten ontwikkelen. Als ik nu terugkijk had ik eigenlijk al eerder bepaalde stappen moeten nemen. Maar misschien was ik daar toen nog niet klaar voor. Ik denk dat voor iedereen geldt: volg je passie en anders moet je die gaan zoeken. Ga daarmee aan de slag want dat is veel belangrijker en leuker dan wat anderen van je willen. Wees eerlijk naar jezelf. Ik heb dat toen wel gedaan en uiteindelijk kom je terecht waar je moet zijn.”

“Volg je passie, en anders moet je die gaan zoeken.”

Is er een bepaald moment geweest voor jou waar je bent veranderd? Harco: “Er zijn twee dingen die mij bewust hebben gemaakt. Ten eerste kom ik uit een heel groen gezin. Mijn moeder heeft het er met de paplepel ingegoten. Als ik bijvoorbeeld een plastic tasje kocht bij de Albert Heijn, moest ik dat aan haar terugbetalen. Ten tweede is er een periode geweest in mijn leven waarin ik mij door persoonlijke omstandigheden besefte dat het leven snel voorbij kan gaan. Toen is de knop omgegaan, ik wilde nog nadrukkelijker bezig zijn met het beschermen van de belangrijke en mooie dingen in het leven. Dat was echt een ‘Aha-erlebnis’ voor mij. Ik zat toen al in het recruitment vak maar ben me toen meer gaan richten op duurzaamheid.

Wat zijn je daily mantra’s?  

“Het is vooral van belang om voor jezelf te vinden wat belangrijk is. Voor mij was dat veel meer bezig zijn met gezond leven en meer sporten. Ik begon met hardlopen, liep daarna marathons en tegenwoordig doe ik triatlons. Ik vind het leuk om te doen en krijg er veel energie van. Daarnaast wilde ik mentaal ook meer in balans zijn, waardoor ik het boekje ‘the 5am club’ ben gaan lezen. Ik dacht; die mensen zijn gek, daar kan ik vast ook bij gaan horen. Sindsdien start mijn dag om 5 uur ’s ochtends. Voor mij is dat een manier om innerlijke rust te vinden. Om 5 uur gaat de wekker en doe ik aan yoga of meditatie. Ik bak mijn eigen brood, maak een kopje thee, ga een half uur lezen. Om 6 uur ga ik vaak even hardlopen om bewust het begin van de dag mee te maken als de wereld wakker wordt. 2 uur voor mezelf heb ik op een ander moment op de dag niet.  

“Om 5 uur gaat de wekker en dan doe ik aan yoga en meditatie.” 

Doordeweeks ga ik ook op tijd naar bed om toch de 7 uur slaap te pakken. Hierdoor moet ik weleens dingen afzeggen om om 10 uur in bed te liggen. Je moet er wel flexibel in zijn en bij belangrijke dingen accepteren dat het ‘s avonds een keer later wordt. Ik vind zelf veel rust door zo de dag in te delen.”

Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: henriette@nlmtd.com of fleur@nlmtd.com. Wil je inzicht krijgen in jouw sustainability performance en waar je het beste mee kunt beginnen? Klik hier voor onze kickstarter.

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP