Voed ambassadeurs en wees zelf een katalysator

Futureproof Sustainability Frontrunners - a series

Maak kennis met onze zomer-serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in?

Vandaag: Tim van der Weide, Group Corporate Social Responsibility Manager bij Wereldhave. Tim is sinds vorig jaar Group CSR manager bij Wereldhave en houdt zich bezig met met het CSR programma “A Better Tomorrow” met drie thema’s: Better footprint, Better nature en Better living.  Een van de ambities is een Science-Based Target on carbon van het Science Based Targets initiative. Wereldhave heeft 30 full service centers in Nederland, België en Frankrijk, waarbij de nadruk ligt op het vervullen van de dagelijkse behoeften van de bezoekers.

Hoe zorgt hij dat hij zijn duurzaamheidsambities omzet in resultaat en daarmee voorbij gaat aan beleid? Hoe krijgt hij de organisatie mee, van technisch manager tot inkoper? We stellen Tim vier persoonlijke vragen.

Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?

Tim: “Voor mij geldt hier altijd de 80-20 regel. Ga niet alles doen, maar kijk naar de top 3 of top 5 van onderwerpen met impact. Een voorbeeld van hoe het niet moet, is een onderneming die claimt aan álle Sustainable Development Goals bij te dragen. Dat is zoveel, dat het bijna altijd greenwashing is en waarbij de impact niet tastbaar is. Focus is dus belangrijk.

Vergeet ook zeker niet het culturele element: het is gemakkelijk om een rapportage en processen op te stellen, maar het moet ook in de cultuur van de onderneming komen. Dus in plaats van de standaard baksteen of tegel te bestellen, wil ik naar een situatie waarin mensen zelf denken over welk milieuvriendelijker alternatief er is. Dat kost tijd. Voer gesprekken, leg contact, deel informatie, kijk welke mensen nou echt warm worden van duurzaamheid en voed ze zodat ze hierin gesterkt worden. Hierdoor ontstaan vanzelf ambassadeurs binnen de organisatie. Als CSR manager maak ik mezelf dan in zekere zin overbodig. Duurzaamheid is niet Tim, maar duurzaamheid is de hele organisatie en daar werken we naartoe.

“Duurzaamheid is niet Tim, maar duurzaamheid is de hele organisatie en daar werken we naartoe.”

Ik zou graag zien dat bedrijven focussen op het boeken van resultaat. In duurzaamheidsland gaat het vaak over beleid en rapportage en weinig over performance. Er worden veel awards uitgereikt, maar wat mij betreft mag het minder gaan over mooie papiertjes en meer gaan over wat bedrijven daadwerkelijk presteren. Wat ik veel zie in duurzaamheidsland is dat mensen ambitieus zijn en willen verduurzamen, maar niet begrijpen wat daarvoor nodig is. Als voorbeeld, wij rapporteren aan benchmarks waarin vragen zitten die technisch niks doen en niet tot een betere performance leiden. Die benchmarks zijn vanuit idealisme bedacht, maar dit werkt niet altijd in de praktijk. Het is dan de uitdaging mensen, die niet aan de bureaukant zitten en juist in de praktijk weten hoe je impact kan maken, mee te laten doen in het gesprek.

Als laatste is het belangrijk de waarden te laten zien die niet direct financieel uit te drukken zijn. Laatst vertelde Matthijs Schouten, een natuurfilosoof, mij over het fenomeen dat veel van ons het weekend het bos in gaan en dan daarvan genieten. Zodra we naar ons werk gaan, zijn we vervolgens die waarden die we hechten aan dat bos, compleet vergeten. Die discrepantie weghalen is onderdeel van mijn vak. Het is als duurzaamheidsmanager makkelijk te vervallen in vertellen wat het kost en wat de business case is, maar het is juist belangrijk te vertellen dat niet alles in financiële waarden te vatten is.”

Wat adviseer je de next generation sustainability managers?

Tim: “Kijk vooral naar cultuur en laat je niet zonder meer mee voeren in de eeuwige discussie rond business cases. Ik heb een aantal jaren geleden zelf een artikel geschreven over het activisme in duurzaamheid, met als kern ‘less Greenpeace, more Goldman Sachs’. Nu zou ik hem juist van de andere kant willen insteken en meer Greenpeace willen zien. De balans is het belangrijkste. Ik raad aan te werken vanuit samenwerking en dingen niet op te leggen.

Wat ik adviseer, is een richting aan te geven met praktische handvatten. Een technisch manager heeft bijvoorbeeld niet gelijk voor ogen wat duurzame doelstellingen betekenen. Samen met de directie is het dan belangrijk een visie neer te zetten en met de technisch manager praktische handvatten te bekijken.”

Wat adviseer je je jongere zelf?

Tim: “Om nog meer begrijpen wat er speelt in de cultuur, met andere woorden de rol van verandermanager. ‘What’s out there,’ wat zijn de tools en skills die je kan gebruiken en wat kan je daar van leren, zodat we samen wellicht sneller zouden kunnen gaan. Toen ik jaren geleden tegen een aantal mensen zei dat de rol van duurzaamheidsmanager sterk lijkt op verandermanager, keken ze me aan met een blik van ‘wat zeg je nou eigenlijk?’  Ik denk dat dat juist wel de crux is van wat ik probeer te doen. De kant van soft skills is de meerderheid van je functie. Mensen mee krijgen en veranderingen in processen aanjagen.”

Wat zijn je daily mantra’s?

Tim: “Als duurzaamheidsmanager kan het soms best alleen zijn in een organisatie, dus laat je inspireren door wat kan. Het is gemakkelijk te denken vanuit de status quo waarin niet alles kan, maar zoek voorbeelden van waar het wel kan en laat je inspireren. Of dat nu een kleine startup is waar je inspiratie van krijgt, probeer voor jezelf na te gaan wat jou inspiratie geeft.  En zorg ervoor dat je je inspiratie niet alleen buiten ziet, maar ook naar binnen haalt in je eigen organisatie. Zo zijn wij nu bezig met Impact Nation, ABN AMRO, TNW en Sobolt om het potentieel aan de groene daken op onze gebouwen snel in kaart te kunnen brengen, wat weer zorgt voor een verlaagd energieverbruik en verkoeling.”

Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: suzanne@nlmtd.com.

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP