Hoe zorgen we dat het aanbod recyclebare verpakkingen groter wordt?

Hoe verhogen we het percentage recyclebare verpakkingen in de voedingsindustrie? Deze vraag stond op 26 april centraal in de co-creatiesessie van Nlmtd en Change Inc. “De ideeën die ontstaan in dit soort brainstormsessies zijn voor ons een goede input om bijvoorbeeld de drankenkartonketen te optimaliseren.”

Minder dan een derde van de kunststofverpakkingen in de supermarkt is goed recyclebaar. Met dat bericht kwam de universiteit van Wageningen vorig jaar naar buiten. En dat is zonde, want de wetenschappers becijferden ook dat maar liefst 29 procent van de verpakkingen met relatief simpele aanpassingen goed recyclebaar worden.

Verpakkingen recyclen

Maar geen partij kan deze uitdaging alleen oplossen. Daarom nodigde Change Inc. professionals uit de hele keten uit voor een co-creatiesessie, georganiseerd door Henriette Mansell en Marc Spronk van nlmtd. Van verpakkers (Tetra Pak) tot gebruikers (Cosun Beet Company en Friesland Campina) en verwerkers (Afvalfonds Verpakkingen, PreZero en Upp!). De deelnemers gingen met elkaar om tafel om vanuit verschillende invalshoeken oplossingen te bedenken voor dat ene vraagstuk: hoe zorgen we dat het aanbod recyclebare verpakkingen in de voedselindustrie groter wordt?

De co-creatiesessie werd geopend door Upp! Lees hier het verhaal van deze unieke plasticrecycler

Minder plastics, meer bewustwording

Allereerst identificeren de deelnemers van de co-creatie de onderliggende uitdagingen van het probleem. De verscheidenheid aan soorten plastics, onvoldoende kennis bij de consument, onduidelijke regelgeving, en te hoge kosten voor gerecycled plastic ten opzichte van virgin materiaal zijn volgens de aanwezigen obstakels die overwonnen moeten worden. Maar ook op ontwerpvlak kan meer gedaan worden. Kiezen designers voor transparante verpakkingen met glans, glitter en glamour – iets wat beter lukt met virginplastic – of gaan ze voor een vereenvoudigd uiterlijk van gerecycled materiaal?

"Werk aan acceptatie van designers en consumenten en laat hen wennen aan shampooflessen, zeepflacons en schoonmaakbussen van gerecycled materiaal"

Sorteren en recyclen

Gelukkig was er aan potentiële oplossingen geen gebrek. Allereerst pleiten de deelnemers voor vereenvoudiging van ontwerp en meer transparantie voor consumenten. “We hebben minder soorten plastics nodig, zodat we beter kunnen sorteren en recyclen. Daarnaast moet de consument weten welke verpakkingen wel en niet te recyclen zijn, zodat ze die overweging meenemen bij hun aankopen.”

Nieuwe designs

Ook zien de aanwezigen goede kansen voor de retail, en dan specifiek voor de verpakkingen van verzorgingsproducten. “Deze hebben niet te maken met de strenge regelgeving dit bijvoorbeeld geldt voor voedselverpakkingen. Werk aan acceptatie van designers en consumenten en laat hen wennen aan shampooflessen, zeepflacons en schoonmaakbussen van gerecycled materiaal.”

Wedstrijd

Tot slot denken de deelnemers dat een beetje competitie de boel ook in de juiste richting kan sturen. “Neem bijvoorbeeld drankverpakkingen. Ga nou eens met de hele keten, van ontwerp tot supermarkt, bij elkaar zitten om hergebruik van dit materiaal te stimuleren. Het Afvalfonds Verpakkingen zou een wedstrijd kunnen uitschrijven waarin groepen op een creatieve manier oplossingen bedenken voor specifieke verpakkingsstromen.”

"Het was een leuke en inspirerende sessie, en goed om met diverse partijen uit de hele keten aan de slag te gaan. De ideeën die ontstaan in dit soort brainstormsessies zijn voor ons een goede input om de drankenkartonketen te optimaliseren."
Anne-Marth Vrind
Afvalfonds verpakkingen

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP