Scaleup Program Cologne – keert terug in 2024!

Vorig jaar begonnen KölnBusiness en nlmtd aan een opwindende reis, waarbij we vijf startups in een intensief programma van 8 weken begeleidden naar internationale expansie. Nu maken we ons op voor een nieuwe ronde van transformatie in 2024, want de inschrijvingen voor dit programma zijn zojuist geopend. Terwijl we volop bezig zijn met de planning om ons voor te bereiden op een nieuw opwindend programma, is het tevens een ideaal moment om terug te blikken op onze reis van vorig jaar.

Een korte terugblik op ons proces en onze startup-helden van 2023!

Tientallen aanmeldingen

Uit tientallen aanmeldingen zijn er 13 gekwalificeerd en uiteindelijk 5 geselecteerd voor het definitieve programma. Enkele criteria voor de selectie: schaalbaarheid, volwassenheid en impact. Ook is gekeken of startups al een productmarket fit hebben, naar het track-record van de founders en of de startup een revenue van minimaal € 500.000,- behaalt.   

5 geselecteerde startups

Na de kwalificatie bleven er 5 geselecteerde startups over: 

prbrntmtew0yjefwh4gt

The Oater

The Oater biedt met trots de haverdrankautomaat: de machine voor verse en duurzame haverdrank met baristakwaliteit voor professionals. 

centered purple 1

Speekly 

Speekly is Nederlands grootste UGC-platform. Via het platform bestel je eenvoudig en snel authentieke advertentievideo’s of maak je zelf productvideo’s.  

Ontwerp zonder titel (5)

 Niostem

Niostem heeft het eerste apparaat ontwikkeld dat haaruitval in 6 maanden omkeert dankzij een wetenschappelijke doorbraak met stamcellen.  

a6823a61-657b-4cc3-9032-75cf91ab88d9

Pagopace  

Pagopace produceert en verkoopt contactloze betaalringen die er cool uitzien, een wow-factor creëren bij gebruik en zorgen voor veilige betalingen.   

2_Lumoview-logo-full-noSL-color

Lumoview 

Lumoview digitaliseert gebouwen van binnenuit door een meting die slechts 2 secondeper ruimte duurt en levert daarmee exacte plattegronden, 3D-modellen en 3D-visualisaties.  

Impact vergroten

De geselecteerde startups zijn stuk voor stuk prachtige, duurzame en veelbelovende organisaties die dankzij dit programma gebruik kunnen maken van een expert-panel van founders en investeerders om hun impact internationaal te kunnen vergroten.  

Het 8-weeks Scaleup Support programma in praktijk:  

  1. Kickoff Meeting in Keulen
  2. Beoordeling van elke startup
  3. Voorgeschaalde funderingen
  4. Selectie van doelmarkten
  5. Go-to-Market-plan
  6. Groeiplan
  7. Basisprincipes van internationale fondsenwerving
  8. Slotevenement
  9. Voortgangsgesprekken 

Wat nlmtd betekent voor de geselecteerde startups

Groeiplannen op maat  

Iedere startup heeft zijn eigen unieke uitdagingen, daarom is een deel van het programma flexibel en wordt een deel van het programma afgestemd op de specifieke behoeften. De ondersteuning is dus niet generiek, maar speelt effectief in op de unieke context van elke startup. Dit kan gericht zijn op een product/marktcombinatiemaar ook een financieringsbehoefte of handelskeuze 

Zakelijke verbindingen 

Gezien de reputatie van Keulen als knooppunt voor belangrijke industrieën en grote bedrijven zijn er verschillende, startende bedrijven geselecteerd. Onze specifieke rekruteringsaanpak voor deze entiteiten, ons toegewijde netwerk en expertise ondersteunen deze startups in hun groeiambities. 

Continue ontwikkeling 

Schaalvergroting is een proces van meerdere jaren, dus de ondersteuning eindigt niet bij het programma. De eindpresentatie was bijvoorbeeld in december, maar er worden regelmatige check-ins vanaf drie en zes maanden na het programma georganiseerd. Ook wordt een community van voormalige deelnemers geformeerd, zodat ze van elkaar kunnen leren en oprichters en groeipartners met elkaar verbonden kunnen worden.  

Ecosysteem bouwen 

nlmtd heeft een sterk trackrecord in het opbouwen van ecosystemen en een diepgeworteld geloof in de kracht van duurzame partnerschappen. De persoonlijke connecties van het team en het wereldwijde bereik van partners stelt ons in staat Keulse startups op internationale markten te introduceren en wereldwijd klanten, rekruten, investeerders en partners te vinden. 

KölnBusiness: economische groei en werkgelegenheid 

Vanuit Keulen business wordt met het programma het regionale ondernemerschap gestimuleerd. Door het programma leveren we een bijdrage aan de economische groei en werkgelegenheid en streven we er separaat naar een lokaal ecosysteem op te bouwen.  

Leren van elkaar  

Het 8-weekse groeiprogramma biedt op zichzelf enorme waarde, maar ook tussen de verschillende startups wordt veel kennis uitgewisseld tijdens de fysieke bijeenkomsten. 

Hoe de 5 startups het programma hebben ervaren…

5 redenen voor groei en ontwikkeling van de startups

nlmtd heeft ervoor gezorgd dat de startups een heldere en scherpe strategische richting hebben verkregen. Daarnaast zijn er concrete stappen gezet richting schaalvergroting en internationale expansie. Dit hebben we gerealiseerd door: 

Verfijning van de waardepropositie 

Door te concentreren op de meest winstgevende en terugkerende klantprofielen, is er een duidelijke richting voor groei verkregen. Het programma heeft hen geholpen om de USP’s aan te scherpen en de boodschap effectiever over te brengen op de markt. 

Strategische routekaart 

Het programma resulteerde in het in kaart brengen van de belangrijkste activiteiten en prioriteiten voor 2024, voordat ze in 2025 kunnen opschalen. Met een duidelijk plan voor de komende 12 maanden en de voortdurende ondersteuning van het programma zijn de startups beter voorbereid op de uitdagingen die voor hen liggen.  

Netwerkmogelijkheden 

De geboden waarde van de mentors en het ecosysteem, die door het programma worden gefaciliteerd, zijn cruciaal voor het opzetten van langetermijnsucces, variërend van partnerschappen in de supply chain en productie, het vinden van een go2market expert die de marketing capabilities naar een hoger niveau brengt tot fondsenwerving om hun ambities te realiseren. 

Ondersteuning op maat  

Het programma is niet alleen generiek, maar ook specifiek: gericht op de unieke uitdagingen van elke startup. Deze gepersonaliseerde aanpak heeft hen in staat gesteld om hun sterke punten te benutten en tevens hun zowel zachte als harde uitdagingen aan te pakken. 

Drivers voor schaalvergroting 

Door de begeleiding van het programma hebben de startups geleerd om prioriteiten te stellen en zich te concentreren op de belangrijkste drivers voor schaalvergroting. Dit heeft geleid tot het bereiken van talrijke doelen binnen maanden.  

Evaluatieresultaten

De geselecteerde startups hebben een aanzienlijke waarde ervaren van het programma voor de ontwikkeling van hun bedrijf. Dit is al naar voren gekomen in de reviews die hierboven beschreven staan. Ook de ‘harde’ cijfers zijn positief te noemen. 

Evaluatie van het programma 

De beoordeling gaat van 0 = laag tot 5 = hoog.     

Mentor 4,1  
Netwerken 4,0  
Communicatie 4,8  
Organisatie 4,7 

Totaalscore 4,3  

Meld je aan voor het programma van 2024 

Wil je in 2024 deelnemen aan het Cologne Business ScaleUp program? Startups kunnen zich vanaf juni 2024 inschrijven. Het is een op maat gemaakt programma, je krijgt begeleiding van internationale en lokale topmentoren en je kunt profiteren van een wereldwijd netwerk.  

Meer over het scale up programma. 

Meer weten? Wij werkten hieraan!

Thijs Sprangers

Thijs Sprangers

Timo Richardson

Timo Richardson

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP