Creatief en adequaat inspelen op snelle veranderingen en complexe vraagstukken? Welke organisatie wil dat niet? Design Thinking, een methodiek die zijn oorsprong zo’n zestig jaar geleden kent, biedt de handvatten om met een frisse, mensgerichte aanpak innovaties te versnellen. Tennet besloot daarom te ontdekken wat Design Thinking voor hun uitdagingen kon betekenen en ging een samenwerking aan met nltmd, waarbij creativiteit, snelheid en multidisciplinaire samenwerking de sleutelwoorden waren. Door middel van een terugblik op deze samenwerking leggen we graag een keer uit wat Design Thinking precies is, hoe het jouw organisatie kan helpen en waar je tegenaan kan lopen!
TL;DR
- Innovatieversnelling met Design Thinking: Tennet heeft Design Thinking toegepast om te reageren op de uitdagingen van de energietransitie.
- Drie kernvoordelen: Door iteratieve sprints, multidisciplinaire samenwerking, en een pragmatische aanpak konden snel tastbare oplossingen worden gegenereerd.
- Drie uitdagingen om mee rekening te houden tijdens het toepassen van Design Thinking zijn voorafgaande aannames, oppervlakkigheid en convergerend denkende deelnemers. Een goede voorbereiding en de juiste oefeningen helpen dit tegen te gaan.
- Positieve resultaten: De samenwerking met nlmtd resulteerde in concrete oplossingsrichtingen in de vorm van een Opportunity Heat Map.
Tennet: De ruggengraat van ons elektriciteitsnet
Tennet is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van zo’n 25.000 kilometer aan hoogspanningskabels. Het is hun missie om een betrouwbare en veilige elektriciteitsvoorziening te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Binnen de huidige energietransitie is de vraag naar nieuwe aansluitingen exponentieel toegenomen en is door stroom uit wind of zon de energiemarkt onvoorspelbaarder geworden. Dit zijn uitdagingen waardoor Tennet is genoodzaakt om sneller en efficiënter te werken, maar ook innovatiever.
Dat laatste is typisch een vraagstuk waar nlmtd bij kan helpen. Door Design Thinking toe te passen verwachten we sneller innovatievere oplossingen te kunnen realiseren.
Design Thinking: Een aanpak voor snelle, pragmatische innovatie
Design Thinking is een mensgerichte benadering voor innovatie, waarbij creativiteit en probleemoplossend vermogen centraal staan. Hier lag ook gelijk de eerste uitdaging: hoe benader je het hoogspanningsnet op een menselijke manier? Door in de huid te kruipen van de gebruiker – de net-strateeg, partner of monteur – was het mogelijk gezamenlijk de behoeftes in kaart te brengen op een simpele manier.
Het proces bevat verder een aantal herkenbare ingrediënten: het definiëren van problemen, brainstormen van ideeën, prototypen en testen, en dat alles in iteratieve cycli. Op deze manier bood Design Thinking Tennet drie voordelen:
- Snelheid en Iteratie (Lean): In slechts drie snelle Design Thinking sprints werd het team gepusht tot snel resultaat zonder alles eerst volledig in kaart te brengen.
- Multidisciplinaire Samenwerking: Een mix van stakeholders en disciplines werd betrokken. Dit is key binnen een projectgroep en stimuleert samenwerking en creatieve probleemoplossing.
- Pragmatische en Concrete Aanpak: Direct de handen uit de mouwen en pragmatisch van problemen naar tastbare oplossingen. De workshops zorgden ervoor dat Tennet de oplossingen meteen concreet kon maken!
Wat Tennet concreet als resultaat uit de workshops wilde halen? Het creëren van een Opportunity Heat Map om snel kansen en prioriteiten te identificeren. Zo kan Tennet gericht en efficiënt te werk gaan bij het realiseren van nieuwe aansluitingen.
Uitdagingen en lessen uit de praktijk
Tijdens het toepassen van Design Thinking komen diverse uitdagingen naar voren. Dit gebeurde ook in het project met Tennet toen het werd toegepast op de complexe wereld van het hoogspanningsnetwerk. Wil je hier zelf mee aan de slag? Let dan op deze valkuilen:
- Aannames: Deelnemers komen vaak met vooraf gevormde ideeën en aannames naar de sessies. Door middel van goede warming-up oefeningen, zoals de “Five Why’s” methode waarbij je onder tijdsdruk en zonder afleiding steeds dieper door dringt tot de kern van de problemen, kan je dit doorbreken.
- Oppervlakkigheid: Workshops gaan vaak over veel onderwerpen, met veel mensen, en weinig tijd. Dat is geen goede combinatie. Door vroegtijdig workshops te scopen en af te stemmen met verwachtingen van de klant, vergroot je de kans om de focus te behouden en oppervlakkigheid te vermijden. Daarnaast zorg je door het strak te faciliteren en bijvoorbeeld men in groepen op te delen ervoor dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. De waarde zit hem vaak in de details in plaats van de abstractheid.
- Creatieve gedachten bevorderen: Mensen zijn, afhankelijk van hun achtergrond, vaak geneigd analytisch en convergerend te denken. Dit is niet bevorderlijk wanneer je zo veel mogelijk richtingen en oplossingen wil generen. Door brainstorm oefeningen zoals de “Crazy Eight” techniek waarbij in korte tijd veel ideeën worden geschetst, worden deelnemers gestimuleerd om buiten de gebaande paden te denken.
Afbeelding 1: Voorbeeld van gebruikte template om het probleem te analyseren
De uitkomst: Innovatie en positieve energie
In korte tijd heeft Tennet, samen met nlmtd, een schat aan ideeën en oplossingen gegenereerd, waarbij de input van vele verschillende disciplines is meegenomen. De gezamenlijke inspanningen resulteerden in een gedeeld begrip van de problemen en concreet gezien is er een reeks potentiële oplossingsrichtingen uitgekomen als startpunt voor verdere exploratie.
De positieve energie en de bereidheid om samen de handen uit de mouwen te steken waren duidelijk voelbaar en de snelheid, multidisciplinaire samenwerkingen en pragmatische aanpak smaakte naar meer. Op deze manier heeft samenwerking met nlmtd Tennet geholpen om een stap voorwaarts te zetten in hun missie om sneller nieuwe aansluitingen te realiseren en zo bij te dragen aan de energietransitie.
De kracht van Design Thinking
Design Thinking heeft bewezen een krachtig instrument te zijn voor het versnellen van innovatie en het oplossen van complexe vraagstukken. De aanpak helpt om op een creatieve, iteratieve en gestructureerde manier oplossingen te vinden en sneller te implementeren. Wil je weten hoe Design Thinking jouw organisatie kan helpen? Neem contact op met nlmtd en ontdek de mogelijkheden!