Werken bij nlmtd als jonge starter – hoe is dat?

Elke dag het beste uit jezelf halen om toekomstbestendige organisaties te creëren. Dat doen de consultants van nlmtd –  de ene keer zelfstandig op een project, de andere keer in een team. Wat dat van je vraagt als je als young professional aan boord komt bij nlmtd en hoe het is om er te werken – dat vertellen Frits Thijs (26) en Emma van der Meulen (28).

Frits studeerde economie, Emma studeerde af met een master Entrepreneurship and Innovation. Beiden zijn nu bijna twee jaar bij nlmtd aan de slag.

Kiezen voor nlmtd

Frits: “Ik heb de keuze gemaakt voor nlmtd omdat het mij de kans biedt om mij verder te ontwikkelen als consultant en mee te bouwen aan een gaaf bedrijf. Daarnaast kan ik mijn droom om als gids skitochten te organiseren najagen. Het was een kans die ik niet kon laten schieten.”

Emma: “Ik vind het vooral heel belangrijk om inspraak te hebben in projecten die ik uitvoer, en nlmtd geeft mij keuzevrijheid in projecten. Dat geeft veel grip op mijn eigen ontwikkeling en vooral de mogelijkheid om tussentijds bij te sturen. Als je net begint met werken weet je nou eenmaal nog niet precies waar je écht energie van krijgt in je werk, nlmtd geeft mij alle ruimte om dat te ontdekken.”

Ondernemerschap

De mentaliteit van het zelfstandig ondernemerschap staat voorop bij nlmtd. Er wordt gewerkt zonder vastomlijnde projectaanpak en hiërarchische projectteams. Iedereen gaat zelf op zoek naar nieuwe kansen, neemt verantwoordelijkheid voor projecten en heeft een heldere eigen visie.

Emma: “Ik voel mij thuis in deze cultuur, waarin initiatief nemen sterk wordt aangemoedigd. Daarbij geeft het, vooral als starter, zelfvertrouwen dat je opereert binnen de veilige kaders van nlmtd. Je hebt altijd de groep om op terug te vallen. De ene keer in de vorm van advies of sturing van meer ervaren collega’s, en de andere keer deelt iemand zijn gespecialiseerde kennis in een van de maandelijkse gezamenlijke trainingen.”
Frits: “De saamhorigheid – ja dat vind ik mooi. Soms ga je zelfstandiger te werk en kun je zelf ontdekken wat voor je werkt, soms werk je juist nauw samen met consultants die een brok ervaring met je kunnen delen. Het is zó anders dan bij grote consultancy’s waar veel al bepaald en uitgestippeld is, inclusief de individuele doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden.”

Bedrijfsmodel

nlmtd groeit snel en er zit continuïteit in opdrachten. Zowel Emma als Frits waren eerst in loondienst en zetten beide al snel de stap naar zelfstandigheid binnen nlmtd.

Frits: “Ik vond het heel fijn om vanuit loondienst te starten, zodat ik eerst meer vertrouwen kreeg in mijzelf als consultant. Nu weet ik beter wat ik een klant kan bieden, en vind het ook gemakkelijker om te formuleren wat mijn toegevoegde waarde is.”

Emma: “Dat is herkenbaar. Niet iedereen is hier ondernemer – maar wel ondernemend. Veel jonge starters bij nlmtd doen het zo, maar sommigen hier springen meteen in het diepe en doen het ook supergoed. Echt heel gaaf om te zien dat het bedrijfsmodel op elk niveau werkt. ”

Projecten vol energie

Een project waar Frits en Emma samen aan werkten is Buurkracht. Frits zat al een langere tijd fulltime in het productontwikkelingsteam, in een wisselende samenstelling met andere collega’s van nlmtd. Zo is Emma bij een fase van doorontwikkeling aangehaakt om de propositie verder aan te scherpen, en is betrokken geweest bij de strategische sales.

Frits: “Buurkracht is een platform om mensen te enthousiasmeren om hun wijk mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Netbeheerder Enexis riep het in 2013 in het leven, maar dit jaar werd Buurkracht een zelfstandige stichting. Naast het verbinden van mensen en initiatieven en het verbeteren van de buurt ligt de nadruk nu meer op het versnellen van de energietransitie.

Los van het moederbedrijf moest Buurkracht zelf inkomsten gaan genereren. Frits: “Hoe en wat, dat was onze uitdaging. Met ons team moesten we een toekomstbestendige manier en nieuwe diensten bedenken om de stichting zelf geld te laten verdienen.”

Omdat gasloos wonen bij consumenten allerlei vragen oproept en het alle Nederlandse gemeenten voor keuzes stelt, bedacht Frits samen met ander nlmtd’ers een aardgasvrijaanpak. In vijf fases ondersteunt de aanpak gemeenten om de overgang te kunnen maken in nauwe samenspraak met inwoners. Inmiddels doen acht gemeenten dit in samenwerking met Buurkracht.”

Emma: “Projecten van nlmtd zijn heel divers. Ik richt me de laatste tijd meer op ‘the people side of consulting’. Zo heb ik recent voor een klant hun interne communicatiestrategie tot leven geroepen door, in nauwe samenwerking met hun medewerkers, een nieuw intranet te ontwikkelen. Dit resulteerde in een mooi platform dat bijdraagt aan heldere interne communicatie en het versterken van de bedrijfscultuur. Hiervoor heb ik, naast het projectmanagement, een strategische content planning ontwikkeld en een rol gespeeld in het optimaliseren van de user experience. Door onze ideeën meerdere malen te toetsen bij de eindgebruikers hebben we iets gebouwd wat echt waarde toevoegt.

Meebouwen aan succes bij nlmtd

nlmtd is een snelgroeiende club consultants. Begin 2018 bestond het uit de vier oprichters, en is in twee jaar uit gegroeid tot een levendige groep van dertig adviseurs. Hoe krijg je dat voor elkaar, met één operation manager en collega’s die vrijwel allemaal uitverkocht op projecten zitten?

Emma: “Iedereen draagt zijn steentje bij om nieuwe collega’s aan te trekken en zakelijke kansen te creëren. Je houdt je ogen open voor je collega’s en jezelf. Recruitment en sales liggen dus niet alleen bij ervaren consultants. Ieder van ons levert een cruciale bijdrage aan de exponentiële groei van het bedrijf. Zo hebben we in korte tijd met het hele team twee gave bijeenkomsten neergezet: Create the Future en Innovate Towards Circularity.”

Frits: “Ook aan andere zaken waar ‘normale’ bedrijven een afdeling voor hebben, zoals marcom en events, levert iedereen een bijdrage. Toen ik startte had nlmtd nog geen website. Ik heb zelf een webontwikkelaar gezocht en kreeg het vertrouwen de realisatie te regelen. Dat was een mooie binnenkomer. Op dit moment ben ik met een aantal collega’s nog steeds verantwoordelijk voor alles wat er met de website gebeurt.”

Nieuwe kansen ontdekken en dromen waarmaken gaat verder dan de kaders van nlmtd. Zo vertrekt Frits in januari voor een maand naar Oostenrijk, waar hij met zijn andere eigen bedrijf Alpex Skitochten groepsreizen in de sneeuw verzorgt.

Frits: “De deelnemers maken een prachtige tocht over de pistes van vijf populaire skigebieden in Oostenrijk en langs twaalf gezellige dorpen in zowel Salzburg als Tirol. Ze skiën van hut naar hut en slapen iedere nacht in een hut op de berg. De reizen organiseer ik samen met mijn goede vriend en inmiddels ook nlmtd-collega Jaap Habraken”.

Schaap met vijf poten

Het is typisch nlmtd: balanceren tussen alle uitdagingen die op je pad komen en de verantwoordelijkheid nemen om het beste uit jezelf te halen. Werken hier alleen schapen met vijf poten?

Frits: “Het klinkt inderdaad best pittig als je het zo opnoemt, maar juist de diversiteit en afwisseling maken het zo leuk om bij nlmtd te werken. De combinatie van het nlmtd-model én de ondernemende werkwijze maakt je lichtvoetig en flexibel, zodat je alleen doet wat echt waarde toevoegt. Je komt niet vast te zitten in bureaucratische praktijken. We krijgen simpelweg veel meer voor elkaar in minder tijd, en de eindresultaten mogen er zijn.”

Emma: “Als je het druk hebt bij nlmtd is dat nooit omdat je verdwaald bent geraakt in de jungle die een corporate of een traditionele consultancy kan zijn. Een volle agenda bij nlmtd is vaak omdat je gewoon zelf méér en méér toffe dingen wilt doen, en uit enthousiasme overal induikt waar je nieuwe kansen ziet.

Emma: “Daarbij blijf je wél eindverantwoordelijk over hoe ver je het gaspedaal indrukt. Soms echt ervoor gaan om iets nieuws van de grond te krijgen, en soms juist de teugels iets meer laten vieren. Een extra week vakantie na een druk project? Dat kan zéker bij nlmtd. Het wordt zelfs aangemoedigd om de tijd te pakken die je nodig hebt. Ook bepaalt iedereen voor zichzelf hoeveel dagen in de week hij of zij wil werken.”

Toekomst van nlmtd

nlmtd maakt bedrijven toekomstbestendig, maar hoe ziet volgens de twee jonge starters de toekomst van nlmtd eruit?

Emma: “Ik denk dat nlmtd op verschillende expertises meer body zal krijgen. Als starter ben je breed inzetbaar en zulk nieuw talent, dat van alle markten thuis is, blijft nodig. Daarnaast halen we op bepaalde domeinen experts binnen, bijvoorbeeld op het gebied duurzaamheid en innovatie. Mijn verwachting is dat nlmtd bij een steeds grotere diversiteit aan uitdagingen van klanten waarde kan bieden.”

Frits: “De toekomst kan alle kanten uit, maar dat we door blijven groeien staat voor mij vast. Anderhalf jaar geleden waren we met z’n vijven. Honderd man over een jaar? Het zou zomaar kunnen. Hoe dan ook is het essentieel om zowel in het moment te leven, als verder te kijken. De kracht is en moet blijven dat we fluïde zijn over alle domeinen heen en blijven samenwerken zoals we nu doen. Op die manier bereiken we het maximale. Zowel voor de klant, nlmtd, als onszelf.“

Enthousiast geworden om te werken bij nlmtd? Of wil je meer weten wat nlmtd kan doen voor jouw volgende stap? Stuur een berichtje naar Emma of Frits, en kom eens langs op Epicenter voor een kopje koffie!

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP