Je start-up draait als een tierelier, je product of dienst vindt gretig aftrek – en tegelijkertijd dringen zich cruciale organisatorische keuzes op. Over strategie, financiën, cultuur, management, systemen… Je bent een scale-up geworden! Hoe blijf je overeind in de stroomversnelling die zich aandient en hoe transformeer je je organisatie zonder te tornen aan de kern van je succes?
Een veel gehanteerde definitie van scale-up is ‘een bedrijf dat na vijf jaar minimaal tien miljoen dollar omzet boekt’. “Dat vind ik een nogal deterministische en cijfermatige benadering. Ik kijk daar anders tegenaan. Ik zie een scale-up als een snelgroeiende organisatie met een model dat de relatieve investeringen voor een groeiende omzet steeds kleiner maakt”, zegt Nick Mastenbroek, consultant bij nlmtd.
Nick: “Start-ups zijn vaak vrijwel exclusief bezig met product-market-fit: de zoektocht naar hét product waarvoor een bepaalde klantgroep wil betalen. Is dat gelukt, dan dient de volgende fase zich aan: het is tijd om te schalen. Dat is reden voor een feestje, maar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Het hoofd gaat omhoog en plots ziet men al het achterstallig onderhoud, de nieuwe uitdagingen die in het verschiet liggen én het gebrek aan kennis in de organisatie om ermee om te gaan.”
Pieter Paul van Oerle, founder van nlmtd en dus enigszins ervaringsdeskundige, vult aan: “Er is bijvoorbeeld specialistische kennis nodig over sales, HR en marketing. Het is ook logisch dat dat ontbreekt. In de vroege fases van een bedrijf wordt vaak terecht gezocht naar generalisten die breed ingezet kunnen worden, afhankelijk van waar ze op dat moment nodig zijn. Tel daarbij op een chronisch tekort aan mensen als gevolg van snelle groei en je begint je af te vragen hoe het überhaupt mogelijk is dat sommige scale-ups hun hoofd in deze fase boven water hebben weten te houden.”
Waarom nlmtd voor scale-ups?
nlmtd helpt je met het maken en realiseren van de juiste keuzes om toekomstbestendig te groeien, steeds rekening houdend met veranderingen binnen en buiten je organisatie. Daarbij werken we het liefst toe naar concrete resultaten in plaats van slide decks met abstracte adviezen.
Nick: “Ik ben bij nlmtd een van de collega’s die bewust uit de corporate wereld zijn gestapt en nu werkt met scale-ups. Door die achtergrond zijn we goed in staat de vertaling te maken van ‘corporate best practice’ naar wat werkt voor de specifieke fase van een bedrijf. Want al willen ze het vaak niet horen, scale-ups kunnen soms best iets leren van corporates. Wat werkte met zijn tienen, is vaak nou eenmaal niet de beste aanpak voor een club van 100, 1.000 of 10.000 man – en mogelijk zelfs destructief. Andersom geldt overigens hetzelfde. De uitdaging zit hem dan ook vooral in wát je overneemt. Het doel is een transformatie waarbij je het bedrijf klaar maakt voor de volgende fase, maar de ziel behouden blijft.”
Pieter Paul: “Daarbij helpt het dat we allemaal zelf ondernemer zijn. Hierdoor snappen we intuïtief de dynamiek van een scale-up vaak beter dan consultants in loondienst. Ook een voordeel van hoe nlmtd is georganiseerd: door het schrappen van overhead werken we voor aantrekkelijke tarieven.”
Scale-ups en nlmtd: voorbeelden van onze aanpak
Kwartier maken bij The Next Web met een scouting- en matchingdienst voor start-ups en scale-ups
Voor nlmtd is Pieter Paul als kwartiermaker actief bij The Next Web, organisator van Europa’s gelijknamige, toonaangevende jaarlijkse tech-conferentie. Nick: “Bij TNW zet hij een scouting- en matchingdienst op om start-ups en scale-ups te linken aan overheden en bedrijven. Door onze ervaring en focus maakt nlmtd de eerste meters sneller dan een jonge organisatie met tal van andere prioriteiten. De dienst wordt een nieuwe afdeling. Als die eenmaal goed draait, kan TNW ‘m op eigen kracht verder uitbouwen.”
Pieter Paul: “Met het ecosysteem van TNW hebben we de klantvraag uitgediept, een propositie ontwikkeld en zijn vervolgens praktisch en pragmatisch aan de slag gegaan. Heel agile dus, en met die aanpak is in korte tijd een mooi idee vertaald en opgeschaald naar een goedlopend team van 25 medewerkers, een significante omzet en loyale klanten. Ook mooi: de lessen die we daarbij leerden droegen meteen al bij aan de verdere professionalisering van de hele organisatie.”
Minder systemen en meer tevreden medewerkers bij The Student Hotel
The Student Hotel (TSH) is een internationale keten die studentenhuisvesting, hotellerie en werkplekken met elkaar verbindt. Zo wil TSH toevallige ontmoetingen genereren tussen studenten, ondernemers, inwoners en toeristen. Doel is hen te inspireren om hun purpose te ontdekken en de wereld te veranderen. De organisatie heeft nu zeshonderd medewerkers en verwacht in de komende drie jaar te groeien naar tweeduizend. Die verdrievoudiging stelt onder andere eisen aan de HR-systemen van TSH.
Nick: “In de afgelopen jaren heeft de organisatie een groot aantal diverse systemen in gebruik genomen. Daardoor ontbrak een centraal overzicht van werknemersgegevens en was veel tijd nodig om rapportages aan te maken of bijvoorbeeld iemands promotie door te voeren. Mijn ervaring met technologie en verandermanagement zet ik in om een aanpak te ontwikkelen waarmee data beter en sneller beheerd en beheerst kunnen worden. Veel aandacht gaat uit naar de selectie van een nieuw HR-pakket dat verschillende systemen gaat vervangen. Dat bespaart tijd en geld – en minstens even belangrijk: het verbetert de ervaring van medewerkers.”
Coaching en facilitering: duidelijke doelen zijn de basis van duurzame groei
Nick: “Op Create the Future gaf ik een masterclass over schalen en groeiambities. Met de deelnemers bespraken we hun ondernemingsdoelen, en hoe ze hun organisatie moeten ontwikkelen om die doelen te bereiken. Wat opviel is dat soms in de top heel verschillend wordt gedacht omdat doelen niet of in vage bewoordingen zijn gesteld. Als je goed doorvraagt, blijkt dat bij ‘verdubbelen’ de een denkt aan omzet, de ander aan het aantal mensen en een derde aan gerealiseerde impact. Ruis in het managementteam zie je vergroot terug in de organisatie, waardoor tijd en middelen worden ingezet voor de verkeerde zaken. Duidelijke doelen zijn dan ook de basis van duurzame groei. En dat vraagt lang niet altijd lange en dure trajecten om resultaat te halen is mijn ervaring. Soms is een workshop al genoeg.”
Neem voor meer informatie over scale-ups en nlmtd contact op met
Nick Mastenbroek | nick@nlmtd.com of Pieter Paul van Oerle | pieterpaul@nlmtd.com