Meer nodig dan goede ideeën en groot enthousiasme

Futureproof Sustainability Frontrunners - a series

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?  

Vandaag: Wies Schellart, Group Sustainability Manager bij EVOS. Eerder werkte ze interim als Sustainability Manager bij Heineken NL en Sustainability Coordinator bij Landal GreenParks. Haar achtergrond in sociale wetenschappen, en 15 jaar ervaring in consultancy, communicatie en verandermanagement komen goed van pas bij het invullen van deze positie. Wies: “Hoe breng je een boodschap over en hoe trek je daarin je publiek mee? ‘Hoe geef je mensen handelingsperspectief?’ zei mijn collega Tanja Roeleveld bij Landal GreenParks, nu werkzaam bij Lely, altijd.”

Wies: “Soms voelt het aanpassen van je gedrag als consument als een druppel op een gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen. ‘Wat kan ik wel bewerkstelligen, als consument, maar ook in mijn rol als sustainability manager bij Evos?’ Ik kijk verder dan naar datgene wat moet, vanuit compliance. Ik stel graag de vraag: ‘wat is duurzame bedrijfsvoering, wanneer zijn we écht goed bezig’, en zorg dat dit daadwerkelijk een gespreksonderwerp mag zijn. Elke persoon of groep die je aan het denken zet, is er weer één.”

Wat kunnen we leren van de reis die Wies heeft doorlopen? Ben je beter af als generalist, of heb je juist industrie specifieke kennis nodig? We stellen Wies vier persoonlijke vragen.  

Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?

Wies: “Begin bij het begin. Er is zoveel te vangen onder de sustainability paraplu. Neem de tijd om te beginnen bij het begin; maak sustainability zo concreet mogelijk voor jouw organisatie. Vaak zie ik dat bij bedrijven veel losse sustainability initiatieven lopen. Begin met structuur, definitie en een scope.  

“Begin bij het begin, en durf te kiezen”.

Mijn tweede advies: ‘Durf echt te kiezen’. Wat past daadwerkelijk bij jouw organisatie, waar kan jij het verschil maken? Blijf niet hangen bij algemene thema’s en topics die een goed gevoel geven, maar niet of lastig te integreren zijn in je bedrijf en je strategie.”

“Vermijd dat duurzaamheid van 1 persoon afhankelijk is.”

We vragen Wies of ze dit ook zo heeft aangepakt in haar rol als interim sustainability manager bij verschillende bedrijven. Wies: “Van ervaring word je wijzer, en vandaar ook mijn devies. Bij een aantal bedrijven kwam ik in die rol, terwijl er al veel zaken liepen. Ik merkte dat ik moest ‘reverse engineeren’ wanneer de duurzaamheidsinitiatieven niet waren gekoppeld aan de bedrijfsvoering. Daarnaast vormt het een risico als de duurzaamheidsstrategie afhankelijk is van één persoon en deze niet gekoppeld is aan de bedrijfsvoering en niet verankerd in de organisatie. Als de directeur dan bijvoorbeeld vertrekt, is de prioriteit ook meteen weg.”

Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?

Wies: “Over 40 jaar hoeven we niet meer te claimen hoe belangrijk en business relevant duurzaamheid is. Dan is de ‘Chief Sustainability Officer ‘net zo vanzelfsprekend als de ‘Chief People Officer’ nu.  

Over 40 jaar is sustainability niet meer een onderwerp ‘er naast’. Ik verwacht dat de sustainability manager rol opgenomen is onder de COO. Afhankelijk van het type bedrijf, de industrie en of het B2C of B2B is, zit sustainability meer of minder in functies als R&D, inkoop, communicatie, marketing en sales.  

Voor mensen die de komende 5 jaar in zo’n sustainability manager rol stappen, zou ik zeggen: ‘ken en snap de business, dat is essentieel om succesvol te zijn! Je moet namelijk zoveel over de bühne brengen’. Denk hierbij ook aan de korte en lange termijn. De investeringen gaan vaak over de lange termijn, dit moet dus onderdeel zijn van je strategie.”

Wat adviseer je je jongere zelf?  

Wies: “Neem meer tijd om rond te kijken, doe niet alles tegelijk en ga niet te snel. Anders loop je tegen barrières. Bedenk beter hoe je mensen kan en moet meenemen, ‘hoe doe ik dat?’, het gaat zeker niet alleen via de inhoud. Mijn jongere ‘ik’ was super gedreven en enthousiast. Maar ik heb geleerd dat er meer voor nodig is om dingen in gang te zetten en te bereiken dan alleen goede ideeën of groot enthousiasme”.

“Er is meer voor nodig om dingen in gang te zetten en te bereiken dan alleen goede ideeën of groot enthousiasme”

Denk na over je publiek en wat bij hen resoneert, gebruik Social Styles of het DISC model. Wie is je publiek, wat drijft hen, wat is hun agenda en hoe sluit je daar zo goed mogelijk op aan. Sommigen hebben genoeg aan visie, anderen willen een strategisch plan uitgewerkt tot in de puntjes.  

“30% van mijn tijd besteed ik puur aan inhoud, de overige 70% aan hoe ik deze plannen kan realiseren met de mensen die het moeten doen.”

Inmiddels ben ik slechts 30% van mijn tijd bezig met de inhoud en besteed ik de overige 70% aan hoe ik deze plannen kan realiseren met de mensen die het moeten doen. Als sustainability manager kan ik wel de strategie uitzetten, uiteindelijk moeten de verschillende afdelingen het gaan doen.”  

Wat zijn je daily mantra’s?  

Wies: “Start de dag met het lezen van duurzaam nieuws, zoals Change Inc. Naast positieve inspiratie helpt het mij om onderwerpen waar ik mee bezig ben te koppelen aan de actualiteit. Ik vind het bovendien fijn om ’s ochtends nieuwe kennis tot me te nemen en te reflecteren in plaats van direct te starten met zenden en mijn mails en calls in te duiken.  

“Start de dag met het lezen van positief duurzaam nieuws.”

Mijn tweede mantra: ‘Ga regelmatig sparren met soortgenoten, plan die koffiemomenten’. Om ervaringen uit te wisselen; waar loop je tegenaan, hoe pak je het aan, wanneer laat je het rusten, wanneer pak je juist door. Vaak levert dit herkenning en ook nieuwe inzichten.  

“Plan die koffiemomenten met vakgenoten”.

Mijn derde mantra: ‘Ga luisteren’. Praat met medewerkers, en luister vooral!’ Zeker als je nieuw start bij een bedrijf, en je van buiten komt, heb je een legitieme reden om met mensen te gaan praten en te luisteren. Door persoonlijk met mensen te praten en luisteren krijg je mee waar medewerkers tegen aan lopen en het is de allerbeste manier om ‘credibility’ op te bouwen. Vanwege COVID-19 is het uiteraard lastiger, maar: doe het wel en blijf het doen!”

Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: henriette@nlmtd.com of daisy@nlmtd.com.  Wil je inzicht krijgen in jouw sustainability performance en waar je het beste mee kunt beginnen? Klik hier voor onze kickstarter!

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP