Cultuur & Leiderschap fundamenteel voor toekomstbestendig groeien

Het is lang geleden dat de wereld werd bedreigd door één enkel gevaar. De strijd tegen een onzichtbare vijand verbindt iedereen in alle landen in een uitdaging van ongekende proportie. Inmiddels worden de effecten overal voelbaar. Toekomstbestendig zijn, worden en blijven én met de juiste cultuur in je organisatie de crisis het hoofd bieden, is actueler dan ooit. Juist nu iedereen afstand houdt, moeten we ervoor zorgen dat we nader tot elkaar komen en samen de schouders eronder zetten. Hoe doe je dat in een context die zo onzeker is als nu? Culturefest en nlmtd geven richting in een nieuwe samenwerking.

Voor scale-ups zijn de tijden extra verwarrend en uitdagend. Het zijn snelgroeiende organisaties die op het punt staan de sprong te maken naar volwassenheid en intussen kampen met allerlei ‘puberproblemen’ op gebieden als management, financiën, systemen en zeker ook cultuur. Daarbij komt nu de onzekerheid van nieuwe contactvormen, remote werken en de onbekende duur van de situatie. Hoe kun je je strategie aanpassen en zo innovatief mogelijk blijven tijdens de crisis – én toegerust zijn op de nieuwe normaal?

Duidelijke prioriteiten zijn belangrijker dan ooit. Ze zijn essentieel voor het vertrouwen in teams, en dat is een voorwaarde voor succes. Prioriteren is ook nodig om een multidisciplinair team te voorzien van exact díe expertise en diversiteit die nodig is om je organisatie te laten overleven. Zo kan je organisatie iteratief blijven werken, beter en sneller leren en ook in de toekomst relevant blijven.

Pieter Paul van Oerle, oprichter van nlmtd: “Het komt nu aan op samenwerking en leiderschap. Traditionele, directieve stijlen werkten eigenlijk al langer niet meer. In de huidige context is het al helemaal belangrijk om je vooral te richten op relaties bouwen, de juiste verandering in gang zetten en de negatieve impact minimaliseren. Een goede leider laat daarnaast anderen groeien in hun rol, functie en taken.”

Culturefest is het bedrijf van Ingrid Tappin. Culturefest zet medewerkers in hun kracht om de strategie van je organisatie uit te voeren en helpt scale-ups hun bedrijfscultuur te veranderen en vernieuwen. Dat dit een cruciale factor is, zagen we al in Ingrids workshop op Create the Future. Innovatie is voor scale-ups van doorslaggevend belang en 75% van het innovatiesucces wereldwijd wordt bepaald door cultuur. To drive innovation we need to influence habits. Dat is actueler en noodzakelijker dan ooit.

Ingrid: “Cultuur is in tijden van onzekerheid een baken om op te navigeren. Het biedt regels, richtlijnen, normen en waarden. Zonder dat je expliciet gedrag hoeft te definiëren, wat in een crisis of tijdens een snelle verandering altijd achterhaald is. Cultuur schept duidelijkheid in de randvoorwaarden waarbinnen mensen in je organisatie de uitdaging mogen aanpakken.”

Culturefest en nlmtd trekken samen op om toekomstbestendige organisaties te creëren die nu nodig zijn. In deze zeer uitdagende tijden hebben bedrijven behoefte aan richting en kader. We zijn snel naar elkaar toegetrokken om grondig na te denken over wat de krachtenbundeling van nlmtd en Culturefest voor ‘ondernemingen in de groei’ zoals scale-ups kan betekenen in deze verwarrende wereld.

Ingrid: “De context is vrij plotseling opeens radicaal anders: en nu? Wat moeten we doen? Met de eerste drie levels van (on)zekerheid waren we tot voor kort bekend. We wisten waar we waren, we wisten waar we heen gingen of heen zouden kunnen gaan. Maar nu leven we in een nieuwe realiteit waarin alles ambigu is. Het kan alle kanten op, alle opties liggen open. In leiderschap moeten we daarom meer dan ooit rekening houden met de manier waarop groepen op elkaar reageren en hoe mensen reageren op een crisis. Met de recentste inzichten over de werking van het brein kunnen we hier flinke stappen in zetten.”

Nick Mastenbroek, consultant bij nltmd: “De menselijke factor is essentieel op dit moment. Les 1 van innovatie is: ga heel dicht op je klant zitten. Dat geldt eigenlijk altijd en voor elke organisatie, maar voor scale-ups en in de huidige context in het bijzonder. Door de crisis staan klanten meer dan ooit open voor nieuwe producten en diensten. Dit is de tijd voor service design in overdrive. Door onze samenwerking met Culturefest kunnen we organisaties nog sneller helpen om klanten beter te bedienen en hun medewerkers te ‘empoweren’ met het juiste handelingsperspectief.”

We kennen crisis als een drijfveer voor nieuwe mogelijkheden. De kaarten worden opnieuw geschud, zaken moeten helemaal opnieuw en anders. Dat geeft onrust en onzekerheid die je zult moeten omarmen. Ook jouw organisatie staat voor essentiële keuzes die de vitaliteit en koers van de toekomst van je onderneming bepalen. Wat wil je nu echt betekenen voor wie en voor welke klanten?

Nick: “Voor een aantal organisaties liggen er juist kansen nu. Wat we zagen in de Grote Recessie van 2008 – 2012 is dat er in een crisis ruimte ontstaat om te groeien voor slimme, nieuwe spelers die goed kunnen omgaan met onzekerheid en dingen net even anders doen dan de rest. Dat zijn vaak scale-ups. Bedrijven als Uber, Airbnb, Stripe, Square, WhatsApp, Slack, Pinterest, GitHub: ze zijn allemaal in die periode opgericht. Onze Nederlandse trots Adyen weliswaar vlak daarvoor in 2006, maar kreeg in die periode wel vleugels. Iets vergelijkbaars zul je nu zien. Terwijl de concurrentie op zijn gat ligt, ziet een aantal innovatieve uitdagers kans zien om zijn positie uit te bouwen. Maar om iedereen in dat proces erbij te houden zul je keihard moeten trekken aan je cultuur.”

Ingrid: “We werken op afstand maar we moeten meer dan ooit een-op-een met elkaar verbonden zijn. Met het kader crisis as evolutionary driver kun je teruggrijpen op je kernwaarden, je missie anders inrichten én op een andere manier je propositie naar de markt brengen. Zodat je nog steeds dezelfde waarden kunt leveren – maar dan op een andere manier. Cultureel bezien moeten medewerkers iets te vertellen hebben over hun purpose: waar staan ze voor en welk verhaal hoort daarbij? Controle over het eigen narratief geeft houvast en ondersteuning. Daarbij kunnen wij helpen op een manier die veel verder gaat dan een poster bij de koffieautomaat.”

Wat nltmd en Culturefest samen kunnen betekenen voor jouw organisatie

A We kunnen je helpen om je bedrijfscultuur en leiderschap aan te passen aan de nieuwe realiteit en klaar te maken voor de nieuwe toekomst.

B We kunnen je helpen om je producten en diensten af te stemmen op de nieuwe markt.

C We kunnen je helpen met het aanbrengen van de juiste focus door samen je kansen en onderscheidend vermogen in de huidige context in kaart te brengen.

We zitten klaar om je organisatie houvast te bieden. Neem nu contact op!

Onze gezamenlijke kracht is dat we zorgen dat A en B of C op één lijn liggen en elkaar versterken. Wil je een eerste verkenning doen om erachter te komen wat we kunnen betekenen? We staan je graag bij met raad en daad in een vrijblijvend adviesgesprek.

Ingrid Tappin | ingrid@culturefest.nl

Nick Mastenbroek | nick@nlmtd.com

Pieter Paul van Oerle | pieterpaul@nlmtd.com

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP