Het orchestreren van een ecosysteem voor Schiphol 

Handen in de lucht voor het verkleinen van de voetafdruk

De ambitie van Royal Schiphol Group om ‘s werelds meest duurzame, hoogwaardige luchthaven te creëren en daarmee een wereldwijde impact te hebben op de verduurzaming van de luchtvaartsector, dat is inspirerend. Niet voor niets zijn we ontzettend trots dat Schiphol voor ons, in samenwerking met TNW, heeft gekozen als partner. nlmtd in een adviserende rol en TNW als innovatiescout. De komende 4 tot 8 jaar zijn we aan elkaar verbonden en gaan we vol vertrouwen de uitdaging aan: van Schiphol de meest duurzame luchthaven ter wereld maken.

Innovatie-inspanningen intensiveren

Waar veel bedrijven in moeilijke tijden hun innovatie-inspanningen terugschroeven, ziet Schiphol innovatie als oplossing. Van verbeteringen op de grond, zoals bagagevervoer, passagiersvervoer en het slepen van vliegtuigen tot externe innovators om de luchtkwaliteit te verbeteren. En het moet niet alleen schoon, maar ook slim en autonoom. 

Met de Royal Schiphol Group werken we op drie niveaus samen.

1. Innovation hub 

Samen met de Innovatiehub binnen Schiphol verkennen we nieuwe innovaties voor de luchthaven. Van robotisering tot autonoom vervoer en van het minimaliseren van fijnstof tot 100% groene energie. 

2. Aviation-solutions

In samenwerking  met Aviation-Solutions brengen we onze meest innovatieve luchthavenoplossingen, met bewezen bedrijfswaarde op Amsterdam Airport Schiphol, op de markt. Zo vergroten we onze impact en genereren we een nieuwe inkomstenstroom.

3. Intensieve samenwerking 

Teams die binnen Schiphol werken aan innovatie kunnen de hulp van nlmtd inschakelen. Op dit moment heeft het bijvoorbeeld topprioriteit om te innoveren in de bagageruimtes. Daar zetten we dan ook vol op in. 

Verder zijn we druk bezig met: 

  • de transformatie naar 100% groene energie 
  • verduurzamen van de luchtvaart
  • verbeteren van de arbeidsomstandigheden
  • gezonder maken van de omgeving 
  • verminderen van de geluidshinder

Arbeidsomstandigheden verbeteren

De hoogste prioriteit op Schiphol is het verbeteren van de  arbeidsomstandigheden in de bagageruimtes. Oftewel: minder koffers tillen per dag. Op dit moment investeren we in innovaties die het menselijke werk verlichten. Denk aan robotisering en tilhulp. 

Selectie van Cobot

Om het innovatieprogramma te versnellen zijn we direct gaan scouten met TNW. In twee weken tijd is de hele wereld afgespeurd en gekeken naar robotics en het optillen van zware items. Wereldwijd wordt de beste partij gekozen, in dit geval Cobot uit Denemarken. Vervolgens is een pilot gedaan van 6 weken. 

19 robots implementeren

Na de succesvolle pilot is samen met de directie van Schiphol een plan gemaakt: toepasbaar maken en opschalen. Eind 2023 moeten er 19 robots draaien in de bagageruimtes van Schiphol. Als ook deze stap succesvol blijkt te zijn komt Aviation-solutions om de hoek kijken. 

Wir schaffen das

Zo gaan we in korte tijd van idee, naar selectie, naar test, naar besluit en implementatie. Met een gezamenlijke mentaliteit: wir schaffen das. We kijken tegelijkertijd ook naar uitbreidingen. Denk aan een mobiele robot die autonoom naar het vliegtuig kan rijden, de koffer eraf kan tillen en op een kar kan plaatsen. 

Ook zijn we nauw betrokken bij andere projecten

  • Het verwijderen van fijnstof uit de lucht. Dit kan bijvoorbeeld door mist te creëren, fijnstof hecht zich aan het vocht en valt dan uit de lucht. Dit is minder schadelijk voor mensen. 
  • Ontwikkeling van sensoren om beter te weten te komen waar veel fijnstof zit. Zo kunnen we gerichter filters inzetten tegen fijnstof.  
  • Van een traditioneel energienetwerk naar een 100% groen energienetwerk. We helpen ze met een innovatieplan maken. Denk aan lokale opwek, opslag en gebruik van energie. Slimme en lokale oplossingen zonder het hele net overal te moeten boosten. 

Power vanuit de innovatieteams

In de afgelopen 6 maanden zijn we al bij ruim 20 projecten betrokken geweest. En waar we dan met name enthousiast van worden is de enorm goede visie vanuit Schiphol: de meest duurzame luchthaven ter wereld worden. Daarbij is er enorm veel power vanuit de innovatieteams. Daar helpen we graag bij, en als we dan over 3 jaar worden gezien als meest innovatieve en duurzame airport, dan gaan de handen in de lucht. 

Meer weten? Wij werkten hieraan!

Pieter Paul van Oerle

Pieter Paul van Oerle

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP