De transformatie van Gasunie binnen de energietransitie 

nlmtd stoomt Gasunie klaar om ‘business ready’ te worden

Gasunie en de energietransitie

Op weg naar de CO₂-neutrale toekomst blijft de kennis, ervaring en expertise van Gasunie onverminderd belangrijk. Om vanuit deze unieke positie bij te dragen aan de energietransitie staat Gasunie voor een enorme uitdaging: de transformatie van traditioneel aardgastransportbedrijf naar energie-infrastructuuronderneming. Op weg naar 2050 richt Gasunie zich o.a. op het realiseren van transport en/of opslag van waterstof, warmte en CO2. Een ambitie waar nlmtd graag aan bijdraagt en de mouwen voor opstroopt.  

Samenwerken aan de uitdagingen van Gasunie

Het in de toekomst kunnen opereren van deze nieuwe energiediensten bracht Gasunie twee jaar geleden bij nlmtd.  

  1. Hoe zetten we samen een ‘Business Readiness’ afdeling/team neer dat succesvol is in het integreren van de nieuwe energiediensten binnen Gasunie?
  2. Kunnen jullie ons binnen deze projecten ook helpen met het voorbereiden van de mensen, processen en systemen op operatie? 

De eerste hulpvraag is aanleiding geweest tot de oprichting van een nieuwe ‘Business Readiness’ afdeling. De mensen van deze afdeling werken aan de nieuwe energiediensten en ontwikkelen en delen kennis en expertise op ‘hoe doen we dit’. Synergie over de integratie van de nieuwe energiediensten heen. Jeroen licht de bijdrage van nlmtd kort toe: 

“Bij het ontwikkelen van nieuwe energiediensten hebben we bij Gasunie behalve nieuwe buizen, installaties en commerciële contracten ook nieuwe vaardigheden, processen en systemen te ontwikkelen. Mensen van nlmtd werken, als onderdeel van onze teams, mee aan het uitdenken- en verwezenlijken van die veranderingen in onze organisatie. Onze ervaring is dat ons pad naar een duurzamere energievoorziening samen met nlmtd mensen op een snellere, gestructureerde en tegelijkertijd menselijke manier begaan kan worden. We beschikken nu over vaardigheden die we zelf niet genoeg hebben en over een aanstekelijke gedrevenheid.” 
Jeroen Fidder
New Business Integration Manager Gasunie

Werken aan de energiemix van de toekomst

De tweede hulpvraag heeft er tot geleid dat wij dagelijks werken aan de voorbereiding op operatie binnen de volgende vier energiediensten.  

Warmte 

We streven naar minder CO2-uitstoot en minder aardgas. Daarom legt Gasunie WarmtelinQ aan. Dit is een ondergrondse hoofdtransportleiding, waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. 

Waterstof 

Gasunie legt een landelijk netwerk aan dat de vraag naar en aanbod van CO2-vrije waterstof verbindt, bekend als ‘waterstofnetwerk Nederland’. Vijf industriële clusters worden verbonden met elkaar, met het buitenland en met waterstofopslagen. Dit gebeurt grotendeels middels her te gebruiken gasinfrastructuur en deels middels nieuw aan te leggen waterstofinfrastructuur. 

CO2

Porthos is de naam van een CO2-transport en -opslagproject in de haven van Rotterdam. Vanaf 2026 wil Gasunie, samen met partners, de opslag van CO2 – afkomstig van industrie in de haven van Rotterdam – mogelijk maken in lege gasvelden diep onder de Noordzeebodem. 

LNG 

De LNG-terminal is een fabriek die vloeibaar aardgas, dat per schip naar de Eemshaven komt, omzet naar gasvormig-aardgas. In een recordtijd van 6 maanden is de terminal van plan tot realisatie gekomen. Sinds 15 september 2022 is EemsEnergyTerminal operationeel. 

Echt samen een positieve bijdrage leveren

Binnen Gasunie is enorm veel kennis en kunde aanwezig en je voelt dat de organisatie de vernieuwing echt omarmt. Er worden middelen vrijgemaakt om echt een positief verschil te maken. Nlmtd en de mensen die bij nlmtd werken zijn beide intrinsiek gemotiveerd om werk te doen dat een positieve bijdrage levert aan mens, milieu en maatschappij.” Deze samenwerking met Gasunie is dan ook een unieke kans om de energietransitie te versnellen. Samen gaan we ervoor zorgen dat de plannen echt gerealiseerd gaan worden! 

Meer weten? Wij werkten hieraan!

Henriette Mansell

Henriette Mansell

Annabelle Waldus

Annabelle Waldus

Gijs Briët

Gijs Briët

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP