Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Amber Westerborg, Impact manager bij The Student Hotel (TSH). Volgens Amber is TSH een voorloper in mentaliteit, in sustainability mindset. “We willen nieuwe dingen proberen, dat past ook bij de ‘student spirit’. Duurzaamheid was niet het oorspronkelijke uitgangspunt van het bedrijf, dat hebben we later toegevoegd. Dat vraagt om een andere aanpak dan wanneer je een bedrijf vanaf dag één ontwerpt met duurzaamheid als uitgangspunt. We combineren concrete kleine stappen met grote sprongen. Dit is wat we vandaag en morgen willen doen en na 5 jaar willen we dit resultaat. Dat vind ik een fijne aanpak.”
“We combineren concrete kleine stappen met grote sprongen. Dit is wat we vandaag en morgen willen doen en na 5 jaar willen we dit resultaat. Dat vind ik een fijne aanpak.”
“De focus ligt bij ons zowel op de gebouwen als op de operatie. Dat is een uitdaging, maar daardoor hebben we ook veel invloed op onze impact. De vastgoedafdeling heeft een ‘roadmap to sustainability’ opgesteld met 18 doelen. Daarnaast hebben we de Think Tank van de Universiteit van Maastricht gevraagd om een ‘TSH footprint’ te ontwikkelen. Daarbij maken we onderscheid tussen onze eigen footprint en die van onze gasten.
Voor ons vastgoed is zero emissie een flinke uitdaging. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor zo’n 40% van alle uitstoot wereldwijd. Voor de operatie is de grootste opgave om de consistentie te bewaren, kijkend naar de verwachte groei, nu ongeveer 6 nieuwe locaties per jaar. De groei is enorm en ik ben in mijn eentje. Samenwerking met andere afdelingen om de doelen te bereiken is dus essentieel, zoals met learning & development die verantwoordelijk is voor de onboarding, om uit te leggen waarom en wat we dan precies doen, en ervoor te zorgen dat iedere collega hetzelfde doet en zegt als een andere collega in een ander land.”
Hoe lukte het Amber om sustainability in een snelgroeiend bedrijf op de kaart te houden? En is sustainability iets anders voor een scale-up dan voor een corporate?
We stellen Amber vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
Amber: “Ik zou hen adviseren om goed na te denken wat logisch voelt voor jouw bedrijf om mee te starten. Hoe verder duurzaamheid van je core business afstaat, hoe moeilijker het wordt.
“Hoe verder duurzaamheid van je core business afstaat, hoe moeilijker het wordt”
Mijn tweede tip: Wees niet bang om klein te beginnen. Het is helemaal niet erg om vijf dingen vast te stellen, en dan te zeggen; we beginnen er met één en op basis van die ervaringen pakken we daarna de andere pijlers op. Wees ook niet bang om fouten te maken. Mensen willen graag een perfecte start hebben. Ik heb liever een eerlijke start. Zeg gewoon dat je het ook niet allemaal weet.”
“Mensen willen graag een perfecte start hebben. Terwijl ik juist denk: doe maar een eerlijke start.”
Amber: “Ik maak onderscheid tussen organisaties waar sustainability de kern van het bedrijf is (de ‘social enterprise’ opgericht vanuit duurzaamheid) en organisaties waar duurzaamheid er later is bijgekomen. Als je geen ‘social enterprise’ bent, dan is duurzaamheid iets nieuws. Als je iets nieuws introduceert moet je in beweging blijven. Op korte termijn resultaten boeken is beter dan een goed verhaal na een half jaar.”
Is sustainability iets anders voor een scale-up dan voor een corporate?
“Hoe groter het bedrijf, hoe sneller je met hiërarchie te maken hebt; het kan al heel snel ingewikkeld worden.
Mijn voorganger heeft duurzaamheid als afdeling opgezet, en sinds 2016 gewerkt aan een duidelijk kader, heldere strategische pijlers, en leveranciersmanagement. Toen ik in 2019 kwam, stond de basis en moest het vooral de hotels in. Mijn uitdaging is operationeel, het meekrijgen van de hotels, het personeel, de gasten en de community.”
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
“Dat is een hele interessante, want CSR kun je inmiddels studeren. Tegen die tijd weten ze het beter dan ik!” lacht Amber. “Dat hoop ik eigenlijk ook. Het was bijzonder in mijn tijd. Ik hoop dat het onderwerp heel normaal en mainstream wordt en ieder bedrijf een sustainability team heeft.
Ik hoop dat het veld er heel anders uitziet. Minder dromen, meer doen. Dat duurzaamheid realistischer is geworden en we niet alleen meer het perfecte plaatje nastreven.
Over een paar jaar praten we volgens mij niet meer over een commercieel bedrijf zonder duurzaamheid. Ik verwacht dat de Chief Sustainability Officer een vast MT-lid wordt, net zoals we een Chief Digital en een Chief HR hebben. Bij DSM heb je bijvoorbeeld al een Director of Purpose in de Board. Ik denk wel dat het een aparte afdeling blijft, je houdt toch een behoefte aan expertise.”
Wat adviseer je je jongere zelf?
Amber: “Hou vol en heb vertrouwen. Ik was 11 toen ik na het zien van een documentaire over aids in Afrikaanse landen wist dat ik een bijdrage wilde leveren aan een betere wereld. Vanaf dat moment was het zaadje gepland. Na mijn studie kwam ik bij 1% Club, nu GoodUp, terecht. Ik hield me daar bezig met CSR-strategieën van corporates. Bij TSH blijft het niet bij het maken van plannen maar mag ik ze ook uitvoeren. Het was niet de makkelijkste weg die ik heb gevolgd. Ik heb me regelmatig afgevraagd waar ik uiteindelijk terecht zou komen. Nu weet ik dat het zichzelf wel rechttrekt. Uiteindelijk kom je op het pad dat voor jou bedoeld is. Hou dus vol en heb vertrouwen.”
“Ik heb me regelmatig afgevraagd ‘Waar kom ik uiteindelijk terecht?’ Nu weet ik: Het trekt zichzelf wel recht; je komt op een pad dat voor jou bedoeld is. Hou vol en heb vertrouwen.”
“Investeer daarnaast in de ander. In mijn vorige werk heb ik het geluk gehad om van twee collega’s te leren investeren in stakeholder management en altijd een open houding te houden, naar het andere perspectief te kijken en me te verdiepen in de behoeftes van de ander. Ik heb geleerd om vragen te stellen in plaats van te handelen vanuit een plan; meer vanuit ‘wat drijft jou’ en minder vanuit ‘dit is mogelijk’.”
“Probeer het gewoon. Ik weet als geen ander dat dat moeilijker kan zijn dan het klinkt. Ik ben best wel van de details, dus die cultuur om iets ‘gewoon te proberen’, zonder de angst om te falen heeft bij mij zeker moeten groeien. Maar na mijn start bij TSH heb ik wel gezien dat dat uiteindelijk ook kan werken, het niet erg is om af en toe onderuit te gaan. En dat hoeft al helemaal niet te betekenen dat je geen succes kunt hebben op de lange termijn.”
Wat zijn je daily mantra’s?
Amber: “Steek het positief in en maak het onderwerp niet te zwaar. Ik probeer het licht te houden en te benoemen wat het voor ons bedrijf en voor iedereen persoonlijk kan opleveren. Het maakt ons slimmer, innovatiever, ook op technisch vlak. Ik waak ervoor dat mensen mij zien als ‘Amber de politie’, ik vraag liever ‘Ik heb iets gaafs, doe je mee?’.
De techies zijn belangrijk voor de toekomst. Zij gaan ons voorzien van oplossingen om langlopende maatschappelijke problemen aan te pakken. Ga met hen samenwerken.
Zoek andere duurzaamheidsmanagers op. Mijn ervaring is dat we tegen dezelfde dingen aanlopen, ongeacht bedrijf en bedrijfsmodel. Het gaat veel meer om de processen, gedragsverandering en de structuur van je bedrijf dan om de core business. We zijn vaak hetzelfde type persoon en profiel binnen een bedrijf – vaak in ons eentje. Voor de jongere generatie duurzaamheidsmanagers in de regio Amsterdam binnen snelgroeiende bedrijven, heb ik daarom samen met Marlot Kiveron, Sustainability Manager bij Ace & Tate die jullie ook gesproken hebben, een netwerk opgericht. Het is fijn om te sparren met iemand die hetzelfde ervaart als jij!”
Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: nick@nlmtd.com of daisy@nlmtd.com. Wil je inzicht krijgen in jouw sustainability performance en waar je het beste mee kunt beginnen? Vraag dan onze Planet Proof Kickstarter aan op: https://nlmtd.com/kickstarter.