Maak kennis met onze zomerserie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Marielle van Spronsen, Programmamanager Corporate Responsibility bij PostNL. Met 23 jaar ervaring binnen PostNL kent zij de organisatie, de mensen en de uitdagingen door en door: vanuit de operatie,als projectmanager voor het partnership met het World Food Program, en inmiddels al twaalf jaar als Programmamanager Duurzaamheid. Vanuit die functie is zij ook onderdeel van de nationale Topsector Logistiek, een overkoepelende sectororganisatie met duurzaamheid als een van de kernthema’s. Naast haar werk is Marielle ook nog betrokken bij stichting FDBCK, om wereldwijd bij te dragen aan voedzame maaltijden voor kansarme kinderen.
Hoe is het haar gelukt om duurzaamheid binnen PostNL en binnen de sector op de kaart te zetten? En hoe kijkt zij terug op de afgelopen twaalf jaar in deze rol? We stellen Marielle vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
“Het begint bij je stakeholders”, benadrukt Marielle. “Ga in gesprek met je klanten, medewerkers, aandeelhouders, investeerders, milieuorganisaties, de overheid. Wat verwachten die stakeholders van je, en hoe kun je daar op inspelen?” Door dat speelveld inzichtelijk te maken kom je er als bedrijf achter waar je positieve impact kunt maken, wat je vervolgens kunt vertalen naar concrete doelen. Ook deze moeten weer gevalideerd en afgestemd worden met je stakeholders, want, zo benadrukt Marielle, “zij spelen meestal ook een cruciale rol in de realisatie ervan”. In het geval van PostNL bleek het verlagen van emissies een gedeeld doel, dus kon Marielle vanuit dat startpunt met haar team gaan kijken naar mogelijke strategieën.
Net als veel anderen in onze serie, onderschrijft Marielle hierbij het belang van meetbaarheid, waarbij PostNL heeft gekozen voor Science Based Targets (SBT’s), reductiedoelen die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Al deze doelen worden transparant gedeeld, evenals de progressie. “Dat is een voordeel van een beursgenoteerde organisatie: PostNL moet jaarverslagen opstellen, laten controleren en publiceren, dus al die stakeholders waarmee jij je doelen hebt bepaald, kunnen ook inzien hoe snel je progressie boekt.” Dus geen manier om je te verschuilen achter greenwashing of marketing: je moet het écht waarmaken.
Wanneer het aankomt op het daadwerkelijk innoveren richting duurzaamheid, onderscheidt Marielle twee niveaus: de grote verschuivingen, en de kleinere bewustmakers, die beide essentieel zijn.
“Niemand zit te wachten op een drammende CSR manager”
Op grote schaal is er heel veel mogelijk, en moet je niet alles in één keer willen veranderen. Het advies van Marielle is dan ook om het op te bouwen: begin met mensen meekrijgen, de directie en een groep sponsors binnen het bedrijf. Onderbouw je strategie, laat het landen, en maak het haalbaar. Zo ook met sectorinitiatieven: “Het is goed dat je als branche laat zien dat het niet alleen gaat om geld verdienen. Maar tegelijkertijd wordt de verandering nog groter, en daarmee niet altijd eenvoudiger.”
Tegelijkertijd heb je de kleinere initiatieven, die het gedachtegoed en de vooruitgang intern laten leven. “Dan gaat het om herbruikbare koffiebekers, bidons in plaats van waterflesjes in de busjes, of bewuster printen,” noemt Marielle als voorbeelden. “Dit soort concrete, alledaagse veranderingen kan voor sommige medewerkers veel meer betekenen dan grote getallen in een jaarverslag.”
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
“Tegen die tijd staat verduurzamen op een ‘next level’”, verwacht Marielle. Het adaptief zijn als organisatie, het innoveren, het vernieuwen, het omdenken van processen en het omgooien van business modellen wordt belangrijker. Er is meer data nodig (zoals de ‘echte’ waarde van producten, via impact measurement & valuation), en cooperatief wordt de nieuwe norm (bijvoorbeeld met behulp van deelauto’s, adaptieve diensten en duurzame ketensturing). De toekomst bestaat uit meer data-driven geautomatiseerd samenwerken. Stakeholders verwachten steeds meer, en de technologische ontwikkelingen maken meer mogelijk: “over 10 jaar doen we niet meer hetzelfde als nu, en dat biedt kansen; het kan heel veel business genereren.”
Wat adviseer je jongere zelf?
“Het is gegaan zoals het is gegaan, en we zijn nu een frontrunner geworden, dus kennelijk zijn deze stappen ook nodig geweest,” blikt Marielle terug. In het verleden zijn er bij PostNL ook veel “dingetjes geprobeerd”, zoals één nieuwe groene truck kopen, maar ze benadrukt het belang van opschalen. “Soms betekent dat ook een stapje terug doen, realiseren dat niet iedereen op hetzelfde niveau begint.”
Haar advies is dan ook: maak het concreet, start klein, en vier de kleine successen. “In het begin was ik zelf wat meer emotioneel betrokken, nu ga ik op zoek naar wat we wél bereikt hebben. Een tegenslag moet je ook niet persoonlijk opvatten, hou je enthousiasme, drive en lol vast.” Ook zou ze haar jongere zelf aanraden nog vaker uit haar cocon te stappen: “Niet iedereen zit op mijn verhaal te wachten. Dus praat ook met anderen (uit de sector), bespreek je struggles en successen en ga samen op weg naar verbetering. Dat moet je absolute doel zijn!”
Tegelijkertijd realiseert Marielle zich hoe waardevol het is om je eigen organisatie vanbinnen en buiten te kennen. “Zo ervaar je als geen ander de dynamiek van de organisatie, de uitdagingen en maak je kennis met de mensen die er werken en wat hen beweegt en motiveert. Dit is een goede bodem. Nog steeds werk ik een keer per dag een jaar mee in de operatie. Want je moet ook blijven beseffen dat je een bedrijf bent, dat het salaris van ca. 50.000 mensen betaald moet worden. Ken het speelveld, en pick your battles.”
Wat zijn je daily mantra’s?
“Leg de eer bij iemand anders neer. Wij hebben heel veel betrokken medewerkers in de organisatie die zich keihard inzetten om onze duurzame ambities te realiseren, dat zijn onze helden: zij mogen de spotlight pakken.”
“Resultaat maak je met elkaar.”
“Elk stapje is een stapje. Een plan mogen pitchen, is een al stap. Dat je commitment krijgt, is een stap. Een ambassadeur vinden, is een stap. Kijk wat je hebt bereikt, en wees daar trots op. Vier je successen.”
“Niemand zit te wachten op een drammende CSR manager, maar geef niet op en geef aan waarom jouw rol bestaat en waarom het belangrijk is.”
Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: jasper@nlmtd.com of daisy@nlmtd.com.