Maak kennis met onze zomer-serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Marianne van Keep, Sustainability and Purchasing Director bij Verstegen Spices & Sauces. De afdelingen Inkoop, Vendor Assurance en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) rapporteren aan haar. Marianne is 20 jaar werkzaam bij dit vierde generatie familiebedrijf.
Wat betekent duurzaamheid voor een familiebedrijf? En waarom is de combinatie van inkoop met duurzaamheid voor haar een hele logische? We stellen Marianne vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
Marianne: “Denk er vooral niet te lang over na! Zet kleine stapjes, het is een illusie om te denken dat je alles in één keer gaat oplossen. Duurzaamheid is een beetje als een waterbed; als je aan de ene kant duwt, gaat het aan de andere kant omhoog. Je kunt de consequenties niet altijd overzien. Het ergste is niks doen! Begin gewoon.
Praat met andere mensen, je hoeft eigenlijk niets meer zelf te bedenken. Er is al zo veel gaande. Gebruik de kennis en voorbeelden van anderen, bel collega-sustainability managers gewoon op. Laat je inspireren door anderen, je hoeft niet alles zelf te doen.
“ Duurzaamheid is een beetje als een waterbed; als je aan de ene kant duwt, gaat het aan de andere kant omhoog.”
Reduceer je CO2 uitstoot tot een minimum, en compenseer het resterende deel niet door het af te kopen met certificaten, maar sluit aan bij CO2 compensatie projecten, zoals gulagula van CO2 Operate BV. Zo heb ik het zelf ook gedaan. Voor ons bedrijf en voor de afdeling inkoop is de verkrijgbaarheid van voedingsmiddelen op de lange termijn essentieel. De combinatie duurzaamheid en inkoop is daarom een hele logische. Een voorbeeld: Een van de bomen die binnen het gulagula project geplant worden zijn kaneelbomen. Het kan wel 15 jaar duren voordat je kaneel kunt oogsten, dat is economisch niet interessant voor een boer. Wij betalen die boer nu elk jaar voor de CO2 die die kaneelboom opneemt: de boer heeft daarmee een inkomen, wij compenseren CO2 en dragen bij aan de lange termijn verkrijgbaarheid van kaneel. Een win-win-win.
“Communiceer, Communiceer, communiceer! Begin elke dag met communiceren.”
Maak de keten zo kort mogelijk. Ik ben – vanuit inkoop – ooit begonnen met duurzaamheid doordat de verkrijgbaarheid van nootmuskaat in het geding was. Sindsdien probeer ik de keten zo kort mogelijk maken, en kopen we als bedrijf zo veel mogelijk direct in. Vanuit Sustainability & Purchasing heb ik te maken met 2 grote thema’s; klimaatpositief en de boer als ondernemende partner. Beide thema’s gaan over toekomstige generaties. Wat helpt, is dat wij, net als de boeren waar we bij inkopen, een familiebedrijf zijn. Met een directeur die het familiebedrijf door wil geven aan zijn kinderen en, later, kleinkinderen. Ons zwartste scenario is dat boeren stoppen met boeren. Daarom heb ik als inkoper oog voor een goed loon en bestaanszekerheid voor boeren. Het is vervolgens mijn taak om binnen Verstegen aan te geven wat ik doe en uit te leggen waarom, zodat zowel binnen inkoop als binnen verkoop een balans komt in aandacht voor prijs en aandacht voor duurzaamheid.”
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
Marianne: “Denk dat het belangrijkste instrument je passie is. Hoe meer passie je erin legt, hoe verder je gaat komen. Zelf word ik heel blij van alle jonge Laetitias en Toms in de wereld. Daar zit al zoveel passie in, daarmee gaan we het verste komen. Mijn advies: Geloof erin, stop er een flinke dosis passie in, en doe het samen. Samen gaan we het verschil maken. Voor mij was 2018 toch wel een kantelpunt waarin duurzaamheid exponentieel ging toenemen. Het sudderde al heel lang. Vooralsnog doet Corona er niets aan af, maar dit geldt voornamelijk voor consumenten. Voor bedrijven is dit anders; ik maak me wel zorgen over Afrika en China en wat voor effect Corona daar op de samenleving heeft.”
Wat adviseer je je jongere zelf?
Marianne: “Eerst een hele flauwe, want mijn jongere ik had dat bewustzijn nog helemaal niet. Ik heb bepaalde keuzes gemaakt, niet wetende wat erachter zat. Als voorbeeld: onze gashaard. Die hebben we laten installeren, maar doen we niet meer aan. Ik had meer stil mogen staan bij de dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, en minder makkelijk in het vliegtuig moeten springen om naar Turkije te gaan.
Ik ben beroepskeuze adviseur. Achteraf bekeken had ik een andere studie moeten doen, maar ik heb alsnog de leukste baan van de hele wereld gekregen. Ik had er wellicht 5 jaar eerder mee kunnen starten, als ik een andere studie, zoals Agrifood in Wageningen, had gedaan.
Nog een tip aan mezelf: heb niet alleen oog voor de ruimte die je krijgt maar ook voor de ruimte die je pakt. Het is beide! Er is vaak veel meer ruimte dan je denkt. Pak die ruimte. Maak daar gebruik van.”
Wat zijn je daily mantra’s?
Marianne: “Communiceer, Communiceer, communiceer! Begin elke dag met communiceren. Als je niet vertelt wat je doet, wat je wil bereiken en wat je resultaten zijn, krijg je niemand mee, en kom je nergens.
Maak duurzaamheid mainstream. Geef mensen in de interne organisatie in andere geledingen de verantwoordelijkheid over duurzaamheid door ambassadeurs te creëren en zo dingen voor elkaar te krijgen. Marketing maakt duurzaamheid via social media bekend bij het grote publiek.
Wees transparant. Door innovaties, zoals blockchain, kunnen consumenten inmiddels precies zien waar het product vandaan komt, en wie er achter de specerijen zitten. En door specerijen een gezicht te geven, raken consumenten meer betrokken. Transparantie is ook mijn rode draad en betekent communiceren over wat ik doe en waarom.”
Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor. Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken. Neem contact op met ons: laetitia@nlmtd.com of daisy@nlmtd.com.