Maak kennis met onze zomer-serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren hoe het aan te pakken. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Mark van Rijt, Director Brand Marketing & Communication bij ABN AMRO. Mark werkt al ruim 24 jaar bij ABN AMRO. Van 2014 tot 2017 was hij als Managing Director Facility Management betrokken bij de bouw van Circl. In die rol kreeg hij echt de connectie met duurzaamheid, en heeft het onderwerp zijn hart gestolen. Sindsdien zit hij in de sustainability advies committee en houdt hij zich bezig met de duurzame strategie van de bank.
Hoe voert Mark zijn rol uit van ‘pleitbezorger van duurzaamheid’? Op welke manier inspireert hij en wat is het belang van een team van ‘believers’? We stellen Mark vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
Mark: “Een paar dingen: Allereerst moet je heel goed kijken wat voor jouw organisatie de meest impactvolle zaken zijn, of dat nou het bedrijfsproces, leveranciers of impactvolle klanten zijn. Op die manier voorkom je dat je met zaken aan de gang gaat die geen kernactiviteiten raken of onvoldoende impact hebben. Het speelveld moet je goed in beeld brengen. Als bank konden we met allerlei verschillende dingen beginnen; vastgoed is voor ons en onze klanten een grote portefeuille.
Het tweede is sustainability op strategisch niveau brengen, zowel voor de toekomst als voor de toekomst van het bedrijf. Sustainability moet landen bij degenen die beslissen en leidinggeven aan het bedrijf, en niet door een paar ‘believers’ worden gedreven. Op een niet-sustainable manier ondernemen kan nu nog, maar uiteindelijk komt er of wet- en regelgeving die je ertoe verplicht, of je klanten eisen het van je omdat je onderdeel bent van een keten. Verduurzamen doe je in de hele keten, van het begin- tot het eindproduct. Als je dan de niet-duurzame schakel bent, heb je een probleem.
“Als onderdeel van de strategie is duurzaamheid geen kostenpost meer, maar een investering in de toekomst.”
Zeker in vastgoed ligt sustainability vaak bij de afdeling facility management. Dan ga je geen grote dingen voor elkaar krijgen. Pas als duurzaamheid onderdeel wordt van de strategie is het geen kostenpost meer, maar een investering in de toekomst. Kijk naar zonnepanelen, dat zijn geen kosten, maar een investering met een terugverdientijd.
Als laatste moet je gewoon beginnen. We zijn met Circl gestart zonder dat we overal akkoord voor hadden. Sommige dingen hebben we expres klein gehouden. We zaten letterlijk in de voortuin van het hoofdkantoor. Met een kleine groep hebben we de bouw van Circl aangepakt. Bij de functionele invulling van het gebouw, hebben we juist verbinding met een grotere groep stakeholders gezocht en het groot gemaakt. Het nieuwe gebouw was in eerste instantie bedoeld om meer ruimte te creëren voor onze medewerkers. Ook wilden we ervaring opdoen met duurzaam bouwen en circulariteit. De wens om te verbinden tussen bank en maatschappij, leidde tot het idee van een clubhuis met horeca die qua visie en concept volledig aansluit bij Circl.”
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
Mark: “Vroeger was sustainability het domein van een aantal gepassioneerde specialisten, terwijl je nu als sustainability manager de processen van het bedrijf moet kennen, moet weten hoe je organisaties verandert, hoe je mensen meekrijgt en welke eisen de buitenwereld stelt. Ik zeg altijd dat duurzaamheid is getransformeerd van een ‘art’ naar een ‘science’. Duurzaamheid is niet meer vrijwillig, het wordt steeds meer verplicht, je moet steeds meer meten en rapporteren en het is relevant voor je ketenproces, aandeelhouders en financiers.
“Duurzaamheid is getransformeerd van een ‘art’ naar een ‘science’.”
De volgende generatie sustainability managers krijgt een transformationele rol. Zij moeten bovenal organisatiesensitief zijn. Vroeger was je hoofd duurzaamheid als je ongelofelijk veel wist over de energietransitie, maar de sustainability manager van de toekomst moet juist de gehele organisatie goed kennen, aanvoelen en in beweging kunnen krijgen.”
Wat adviseer je je jongere zelf?
Mark: “Ik vind het jammer dat ik pas op latere leeftijd met duurzaamheid ben begonnen. Aan de ene kant prijs ik mezelf gelukkig dat ik in dit thema ben gerold, aan de andere kant had het ook 15 jaar eerder gemogen. Ik denk dat mijn jongere ik heel erg in het hier en nu heeft gewerkt, terwijl – weet ik nu – het zo belangrijk is vooruit te kijken en thema’s te omarmen die in de toekomst belangrijk worden.
“De jeugd is een stuk slimmer dan toen ik jong was.”
Het besef bij wat voor organisatie ik werk en wat voor impact die organisatie kan maken, speelde vroeger geen rol voor mij. Ik dacht ‘ik werk bij een bank, dus ik word bankier’, en uiteindelijk ben ik alles geworden behàlve een bankier. Als jonge Mark ging ik voor een baan of loopbaan. Dat zie ik bij mijzelf en bij mijn generatiegenoten terug. Jongeren die nu bij ons komen werken slaan juist aan op onze purpose. Dat vind ik een hele belangrijke ontwikkeling. Wat dat betreft is de jeugd nu een stuk slimmer dan toen ik jong was.”
Wat zijn je daily mantra’s?
Mark: “Heb lef. Ik zeg altijd: ‘Weerstand is om doorheen te breken, niet om te vermijden.’ Er gaat weerstand komen. Bij de bouw van Circl had ik wel acht keer ontslagen kunnen worden. Als je denkt dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt, of zonder risico dingen kan bereiken, dan heb je het gigantisch mis. ‘That’s all in the game.’ Dan moet je een andere functie kiezen, veilig, ver weg, dit hoort er echt bij. Doe geen domme dingen, maar heb lef, en speel om te winnen, niet om ‘niet te verliezen’.
‘Weerstand is om doorheen te breken, niet om te vermijden.’
Laat zien wat het oplevert en niet alleen wat het kost. Maak aantoonbaar wat het oplevert als je dit thema gaat omarmen en wat dat doet voor het bedrijf. Dat zie je ook bij ons; Circl heeft een positief effect op de klantbeleving, op de interne trots van de medewerkers, op het aantrekken van talent.
Ten slotte, Focus op ideeën die schaalbaar zijn. Als je impact wil maken, moet je iets ook groot kunnen maken. Denk niet te klein. Liever één schaalbaar idee verder brengen dan dat je twintig kleine ideetjes in de lucht probeert te houden.”
Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: laetitia@nlmtd.com of: daisy@nlmtd.com.