Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Michelle Samson, verantwoordelijk voor Strategy & Sustainability bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en stond in de DJ100 van 2019. De afgelopen jaren is zij betrokken geweest bij het ontwikkelen van het duurzaamheidsbeleid bij de Schiphol Group en sinds begin van dit jaar heeft ze de overstap gemaakt naar RTHA om daar dit beleid verder uit te werken en daarnaast de eigen roadmap voor RTHA verder vorm te geven. Michelle gelooft dat de sector moet veranderen om ook op de langere termijn bestaansrecht te blijven houden.
Hoe lukt het Michelle om frontrunner te blijven? Hoe gaat zij om met de hoge ambities? We stellen Michelle vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
Michelle: “Aan de ene kant: ga het gewoon doen! Als je ideeën en plannen hebt, zorg dat je mensen om je heen enthousiasmeert en kom in actie. Maar, en dat is de andere kant van de keuze: zorg wel dat je weet waar je het over hebt. Meet waar je staat, en maak een begeleidende roadmap.” Deze kanttekening wordt bij RTHA ingevuld door zoveel mogelijk data gedreven te werken en zo te meten of de projecten bijdragen aan de gestelde doelen.
Michelle: “Kies heel bewust met welk project je aan de slag gaat, liever een paar grote dingen goed dan met heel veel kleine ideeën aan de slag gaan. En daarbij is het van belang dat ze organisatie breed worden gedragen, door het te integreren in de processen, in elke besluitvorming elke laag van de organisatie mee te nemen. Dan krijgt het waarde”.
Michelle ziet zelf de rol als MVO manager als een onzichtbare hand die ervoor zorgt dat binnen de organisatie en door de managers van de afdelingen zelf de successen geboekt worden. “Het voelt soms wat ondankbaar doordat je activiteiten niet altijd zichtbaar zijn maar het streven moet zijn om dit zo veel mogelijk door de organisatie heen te weven – door het stellen van KPI’s of door er een verantwoordelijkheid aan te koppelen bijvoorbeeld– zodat het bij iedereen onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden wordt. Dan boek je het grootste succes!”
“Kies heel bewust met welk project je aan de slag gaat, liever een paar grote dingen goed dan met heel veel kleine ideeën aan de slag gaan”
Vooral je werk heel erg leuk vinden om te doen is een advies wat Michelle zou willen meegeven. En tot slot om je te focussen op projecten die bijdragen aan de corebusiness van het bedrijf. Projecten waar je het verschil kan maken, en je niet te snel te laten verleiden in projecten die misschien wel leuk of interessant lijken maar weinig toevoegen aan de doelstellingen en het verbeteren van de organisatie.
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
Michelle: ”Ik verwacht dat deze rol er heel anders uit gaat zien, hij zal breder in de organisatie gedragen gaan worden. Je ziet nu al bij ons dat steeds meer mensen betrokken zijn bij dit thema, steeds meer mensen pakken een stukje van de puzzel op.”
“Ik hoop heel erg dat het uiteindelijk ieders vakgebied wordt, dat je geen voorvechters meer nodig hebt. Dat het normaler wordt om je bezig te houden met duurzaamheid.”
Michelle legt de lat in de toekomst nog iets hoger met de hoop dat op een bepaald moment duurzaamheidsmanager geen aparte functie meer zal zijn in de organisaties. “Ik hoop heel erg dat het uiteindelijk ieders vakgebied wordt, dat je geen voorvechters meer nodig hebt. Dat het normaler wordt om je bezig te houden met duurzaamheid.”
Haar advies zou dan ook zijn dit thema veel meer te integreren in elke baan maar ook in elke opleiding te verwerken zodat het een vast onderdeel wordt.
Een tweede aspect wat nog verbetering nodig heeft volgens Michelle is dat, ondanks dat er in de in de business en strategie al veel bewustzijn is op het gebied van duurzaamheid, er in het keuzemoment nog steeds – met name op korte termijn – voor een goedkopere optie gekozen wordt. Michelle: “Dat zit nog zo in onze systemen en in de maatschappij en dat kan zeker nog verbeterd worden. Terwijl het op langer termijn een waardevollere keuze kan zijn om hier meer gewicht aan te geven bij het maken van de keuze.”
Wat adviseer je je jongere zelf?
Michelle: ”Als eerste denk ik gelijk: Maak je niet zo druk! Maar tegelijkertijd denk ik dat die drive en je er echt mee bezig houden ervoor zorgt dat je iets bereikt. Het zijn de mensen die je ’s avonds laat en ook gelijk ’s ochtends vroeg weer kan lastigvallen met deze vraagstukken die het verschil maken.”
Volgens Michelle is het makkelijk om je snel te verliezen in details en dat je te veel zelf wil doen. Haar advies zou zijn om op een hoger niveau te blijven acteren, maar wel daarnaast ondersteuning te bieden en de mensen in de business zelf meer laten doen.
“Het is goed om te blijven beseffen dat je niet de expert bent als het gaat om het vinden de van de oplossing op het probleem. Dat moet vanuit de organisatie zelf komen.”
Lastig is dit zeker, ze had graag vaker iets willen laten escaleren maar om iedereen aan boord te houden werkt enthousiasme en te vriend houden beter. En het niet hiërarchisch verantwoordelijk zijn maakt het er niet makkelijker op. Michelle: “Het is goed om te blijven beseffen dat je niet de expert bent als het gaat om het vinden de van de oplossing op het probleem. Dat moet vanuit de organisatie zelf komen. Deze mix van mensen overtuigen maar ook de organisatie zelf en het blijven communiceren geeft het spanningsveld goed weer”
Wat voor Michelle nog essentieel in haar ontwikkeling is geweest is de samenwerking met Denise Pronk, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Schiphol. “Denise was en is nog steeds voor mij een belangrijke samenwerkingspartner om te kunnen bereiken wat ik nu bereik hebt. In haar rol als mentor en rolmodel heb ik ontzettend veel geleerd, maar hebben we ook samen veel ontdekt. Ik was nooit zo ver gekomen als die samenwerking er niet was geweest.
Wat zijn je daily mantra’s?
Michelle: “Ga met de stroom mee. Ook al ben je niet helemaal blij met wat er gebeurt, door aangehaakt te blijven kan je nog sturen terwijl je je zelf anders aan de zijlijn zet. Blijf erbij en leg op het juiste moment je standpunt of idee op tafel. Zo kan je van binnenuit blijven verbeteren en zie je dat op langer termijn de meeste dingen toch goedkomen!
Met deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: suzanne@nlmtd.com of alexander@nltmd.com. Wil je inzicht krijgen in jouw sustainability performance en waar je het beste mee kunt beginnen? Vraag dan onze Planet Proof Kickstarter aan op: https://nlmtd.com/kickstarter.