Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?
Vandaag: Mr. Sustainability, een naam die hij van zijn vrienden, familie en collega’s aangemeten kreeg in 2017, bleef plakken. Vincent Doedée houdt zich sinds die tijd actief bezig met duurzaamheid en dan specifiek in zijn vakgebied offshore engineering. Hij was een van de oprichters van ‘Our Oceans Challenge’ en kreeg in 2017 binnen het bedrijf waar hij werkzaam is, Heerema Marine Contractors, de positie om zich voltijds bezig te houden met sturen en motiveren naar een Carbon Neutral toekomst. Gesteund door de visie van zeiler en eigenaar Pieter Heerema, heeft Vincent in de afgelopen 3 jaar aan de wieg gestaan van grote duurzame initiatieven die echt verschil maken: Walstroom en ‘Carbon Neutral’ als voorbeeld.
Hoe lukt het Vincent om frontrunner te blijven? Hoe gaat hij om met de hoge ambities? We stellen Vincent vier persoonlijke vragen.
Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?
Vincent: “Ieder sprookje heeft een held(in), (de kartrekker) en een gids (de mentor) nodig. Daarnaast heb je een doel, een vlag, een stip op de horizon nodig. In het verhaal van Heerema had ik het geluk om als in een sprookje te mogen vechten voor de duurzaamheidsdoelen en projecten van ons bedrijf, en was Pieter als mentor/gids essentieel voor de draagkracht binnen het bedrijf. Hij heeft lang geleden een visie ondersteund die er uiteindelijk voor zorgde dat de Sleipnir (het nieuwste schip in de vloot) LNG aangestuurd is, en dat wij walstroom in Rotterdam hebben kunnen implementeren. Als je eenmaal de “vlag”, en “gids” hebt dan kun je als held van het sprookje ook naar een succesvol eind toewerken. In dit geval een duurzaam offshore bedrijf.
“Er is niet 1 ‘silver bullet’, er zijn er velen, honderden, duizenden!”
Ten tweede, stel behalve een doel, ook KPI’s voor sustainability op, en stuur daarop. Dat wil zeggen: Maak iedere laag binnen een bedrijf deelgenoot van deze KPI’s; leiderschap, operaties en het middenkader. Hiermee krijg je dat innovatieve duurzaamheidsdoelstellingen niet door dagelijkse operationele uitdagingen ondergesneeuwd worden. Heerema doet het erg goed in de offshore operationele wereld. In veel technische bedrijven draait het in eerste instantie om operaties. Hier wordt gestreefd naar perfectie in uitvoering, efficiëntie en veiligheid met de huidige middelen, maar het kan altijd beter. In mijn mening kunnen er nog veel verbeteringen doorgevoerd worden, die een groot verschil maken naar zero emissie en deze hoeven niet veel geld te kosten. Er is niet 1 ‘silver bullet’, er zijn er velen, honderden, duizenden!”
Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?
Vincent: “Experimenteer zoveel mogelijk. Bedenk samen projecten die je bedrijf vanuit duurzaamheid beter kunnen maken. Betrek alle lagen hierin, maar zeker de leiders uit operaties. Deze engineers, technische leiders opereren vanuit beste kunnen om uitvoering dagelijks beter te maken. Wat wel met zich meebrengt dat er weinig ruimte overblijft voor conceptueel, abstract en strategische innovatief denken. Uitvoer is eerst, innovatie komt vaak later omdat er minder tijd voor lijkt te zijn. Daar heeft een organisatie dan ondersteuning in nodig. Ook in acceptatie dat de wereld niet perfect is, en dat verbetering mogelijk is.
“Accepteer dat de wereld niet perfect is en dat verbetering mogelijk is.”
Is de steun van leiderschap dan essentieel voor het succes? Vincent:” Nee, maar het helpt wel als je aangestuurd wordt door het deel van de organisatie die ook het budget, en draagvlak heeft om tot actie te komen. Als dat niet het geval is dan neem je het zwaard uit handen van je held(in). Je moet niet iedereen proberen te overtuigen, dat lukt ook niet en dat moet je willen, maar sterk leiderschap helpt. En ere wie ere toekomt, ik dank het leiderschap van Heerema voor hun steun en visie in de afgelopen jaren.”
Wat adviseer je je jongere zelf?
Vincent: ”Word beter dan ik. Ik heb me vooral beziggehouden met het maken van een vlag: een stip op de horizon te zetten en een organisatie neer te zetten. Ik zou als advies geven, ook voor mijn opvolging: werk meer samen met de vloot. Experimenteer en kom tot actie. Maar zonder de uitdagingen, fouten, vertragingen die ik ben tegenkomen zou ik er niet van geleerd hebben. Dus misschien had ik mezelf wat boeken aangeraden om te lezen om eerder tot bepaalde inzage te komen.”
Wat zijn je daily mantra’s?
Vincent: “Jaren geleden las ik het boek: ‘7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey, waarin hij aangaf dat je dagelijks een uur zou moeten vrijmaken voor persoonlijke ontwikkeling. Sinds die tijd begin ik de dag vroeg, rond kwart over 5, begin met sport en vervolgens schrijf ik aan een blog, doe hier onderzoek voor en lees achtergrondinformatie. Tegen 8 uur begint dan de rest van de dag, en wat er dan ook gebeurt, een goed begin heb je al gehad.
“Maak dagelijks een uur vrij voor persoonlijke ontwikkeling.”
Ik mag pas naar huis als alles duurzaam is, dat is een beetje de afspraak! Ik zou graag een tool in handen willen geven aan de markt waarmee ze eenvoudig inzage kunnen krijgen in de beschikbare technische mogelijkheden en de samenhangende kosten. Hiermee wordt het kiezen van de juiste zilveren kogel makkelijk…..misschien heel binnenkort!”
et deze serie willen we als nlmtd.com sustainability rolmodellen in de spotlight zetten; welke personen geven leiding en inhoud aan de sustainability ambitie binnen organisaties (wie zijn dat en hoe doen ze dat, in welke mate verschillen ze van elkaar, en wat is de reden daarvoor). Ben of ken je een sustainability leader die niet mag ontbreken? Neem contact op met ons: suzanne@nlmtd.com of alexander@nltmd.com. Wil je inzicht krijgen in jouw sustainability performance en waar je het beste mee kunt beginnen? Vraag dan onze Planet Proof Kickstarter aan op: https://nlmtd.com/kickstarter