Trump, Vance, Musk. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze de voorpagina’s halen. De ene opzienbarende actie volgt de andere zo snel op dat we al bijna vergeten zijn dat Amerika de kant van Rusland koos in de VN-Veiligheidsraad, Trump Zelensky een dictator noemde, en nog veel meer. Ondertussen bombardeert Poetin elke dag en nacht burgerdoelen en publieke infrastructuur in Oekraïne. Ondanks deze continue aanvallen heeft Oekraïne een innovatief industrieel complex opgebouwd dat tot de wereldtop behoort op het gebied van onder andere droneontwikkeling.

De Verenigde Staten staan in de VN-Veiligheidsraad lijnrecht tegenover Europese landen
De verontwaardiging in Nederland en Europa is groot. De wereldorde is in beweging. De Verenigde Staten staan in de VN-Veiligheidsraad lijnrecht tegenover Europese landen, samen met Rusland en Noord-Korea. Tegelijkertijd trekken grote internationale bedrijven zoals Facebook, Accenture en Amazon zich terug uit hun duurzaamheids-initiatieven, onder druk van de Amerikaanse overheid. Dit markeert een omslagpunt waarbij economische en geopolitieke belangen zwaarder wegen dan lange termijn duurzaamheidsdoelen.
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Oekraïne heeft, ondanks aanhoudende aanvallen, een industriële capaciteit opgebouwd die grotendeels in staat is om zijn eigen defensie-inspanningen te ondersteunen. Met de ontwikkeling van geavanceerde drones en innovatieve oorlogsvoering heeft het land bewezen dat strategische focus en snelheid tot enorme sprongen kunnen leiden. Dit biedt Europa een krachtige les: in tijden van nood is snelle clusterontwikkeling mogelijk.

Zes stappen om een sterk cluster te ontwikkelen binnen enkele maanden
Europa moet met gerichte stappen zijn positie versterken. Als we kijken naar de lessen van Oekraïne, zien we zes concrete acties waarmee we binnen enkele maanden een sterk cluster kunnen ontwikkelen.
- Duidelijke keuzes maken Europa moet kiezen op welke kerngebieden het zich wil focussen. Het is voor elk individueel land niet haalbaar en niet nodig om op alle vlakken uit te blinken. Door scherpe keuzes te maken en gerichte clusters te ontwikkelen, kan versneld vooruitgang worden geboekt.
- Key challenges definiëren met grote organisaties Overheden, ministeries, defensie en toonaangevende bedrijven moeten gezamenlijk de belangrijkste uitdagingen identificeren. Welke probleemgebieden bieden de meeste kans op vooruitgang? Denk aan cybersecurity, defensietechnologie, smart materials, energieonafhankelijkheid en geavanceerde productieprocessen.
- Innovatieve ecosystemen versneld opbouwen Clusters floreren wanneer bedrijven, kennisinstellingen en overheden intensief samenwerken. Door innovatiehubs te lanceren met directe toegang tot financiering en regelgeving die experimenten stimuleert, kunnen innovaties veel sneller van de grond komen.
- Versneld opschalen door publiek-private samenwerking Overheden moeten zorgen voor initiële investeringen in de juiste voorzieningen en eerste experimenten, terwijl bedrijven de schaalvergroting mogelijk maken. In Oekraïne zien we hoe private bedrijven in samenwerking met de overheid een ultramoderne defensie-industrie hebben opgezet in recordtijd. Europa kan hiervan leren.
- Versneld valideren van nieuwe producten en diensten Door snel en iteratief nieuwe services en producten te testen in samenwerking met partners en opdrachtgevers, kunnen we in korte tijd valideren welke oplossingen het meest effectief zijn. Dit versnelt de innovatiecyclus en voorkomt langdurige ontwikkeltrajecten zonder marktvalidatie.
- Internationale samenwerking binnen Europa intensiveren Tot slot moet er een sterk Europees samenwerkingsverband komen om deze technologieën breed in te zetten en verder op te schalen. Dit zorgt voor een veerkrachtige en zelfvoorzienende technologische basis in Europa.
Conclusie
Er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt over welke clusters per land extra aandacht krijgen. Dan kunnen we, net als in Oekraïne, binnen enkele jaren een megasprong voorwaarts maken die zowel onze veiligheid als onze economische ontwikkeling versterkt.
De kans ligt nu voor het grijpen. Als Europa deze kans benut, kan het een krachtige, autonome speler worden in de wereldorde van de toekomst. Daarom sluit ik af met een oproep:


Over ons
De mogelijkheden om een betere toekomst te creëren voor zowel organisaties als onze samenleving en planeet zijn oneindig. En daar geloven wij in. En omdat de toekomst vandaag al begint, komen we graag snel tot de kern – we noemen onszelf niet voor niets nlmtd, zonder klinkers of hoofdletters.
We zijn een groep van meer dan 90 experts boordevol talent en een breed scala aan ervaring, opgedaan bij toonaangevende strategieadviesbureaus, innovatieve bedrijven en toonaangevende startups. We zijn globaal actief en hebben een groep collega’s gespecialiseerd in strategie, innovatie en uitvoering van transformatieprogramma’s die voor jou het verschil kunnen maken.
Kom langs!
-
Fred. Roeskestraat 115
1076 EE Amsterdam - +31 851248785
- info@nlmtd.com
-
nlmtd B.V.
KVK: 71707867