Henriette Mansell
Director nlmtd

Annabelle Waldus
Consultant nlmtd
Henriette en Annabelle combineren strategisch inzicht met diepgaande kennis van de energietransitie. Als director begeleidt Henriette organisaties in het realiseren van systeemverandering, met oog voor governance, ketensamenwerking en toekomstbestendig beleid. Consultant Annabelle vertaalt complexe vraagstukken naar praktische oplossingen, en brengt partijen bij elkaar om tot gedragen keuzes te komen.
Deel dit artikel
Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie. Maar hoe zorgen we ervoor dat waterstof niet alleen een mooie belofte blijft, maar echt bijdraagt aan een duurzaam energiesysteem? En hoe zorgen we ervoor dat Nederland de waterstofhub wordt?
Tijdens Create the Future 2025 gingen we hierover in gesprek met diverse experts uit de gehele waterstofketen en specialisten op gebied van beleid en regulering. We bespraken zowel kansen als uitdagingen. Hieronder delen we de belangrijkste inzichten.
Kansen en uitdagingen
Waterstof biedt grote voordelen voor ons toekomstige energiesysteem. Het kan dienen als efficiënte energiedrager, met name in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals de zware industrie en het langeafstandstransport. Daarnaast vervult het een belangrijke balansfunctie binnen het elektriciteitsnet, doordat overtollige (hernieuwbare) energie kan worden opgeslagen en getransporteerd. Zeker als we bedenken dat een volledig elektrisch systeem enorme opslagcapaciteit vereist en in de praktijk nauwelijks haalbaar is, zoals blijkt uit de Dena-Leitstudie “Integrierte Energiewende” (Deutsche Energie-Agentur, 2018/2021).
Ondanks deze voordelen staat de implementatie van waterstof voor flinke uitdagingen. De onderlinge afhankelijkheden binnen de waterstofketen veroorzaken een klassieke kip-ei-situatie, die de transitie aanzienlijk vertraagt. Hoewel er aanzienlijke subsidies bestaan voor de productie van groene waterstof, blijft de vraag achter. Het gebrek aan afnamezekerheid maakt producenten terughoudend om te investeren. Tegelijkertijd blijven afnemers uit als infrastructuur en betrouwbare productiecapaciteit ontbreken.

Europese regelgeving en overheidsbeleid
Er liggen ambitieuze doelstellingen voor de inzet van waterstof als onmisbare schakel in de energietransitie. Toch werkt het huidige beleid op zowel Europees als nationaal niveau vaak vertragend in plaats van versnellend. Beleidsmakers opereren regelmatig in silo’s, waardoor nationale strategieën niet altijd goed aansluiten op regionale of lokale behoeften. Tegelijkertijd leggen Europese regels strenge voorwaarden op aan de productie van groene waterstof — denk aan eisen rond additionaliteit en temporele en geografische koppeling aan hernieuwbare energie — wat de inzet van overtollige wind- en zonne-energie belemmert. Ook binnen Nederland zorgen complexe vergunningstrajecten en versnipperde regelgeving voor vertraging van projecten, terwijl juist flexibiliteit en duidelijkheid essentieel zijn voor snelle opschaling en investeringen vanuit bedrijven.
Ideeën voor de waterstofketen

Uit de sessie kwam duidelijk naar voren: een samenhangende aanpak met als visie de gehele waterstofketen is essentieel. Waterstof moet duurzaam geproduceerd, efficiënt opgeslagen en vervoerd worden en uiteindelijk op de juiste plekken worden ingezet. Elke schakel in de keten is afhankelijk van de ander, en daar valt nog veel winst te behalen.
Een aantal ideeën die tijdens de kennissessie naar voren kwamen:
- Waterstof als tussenoplossing: Start pragmatisch met grijze en blauwe waterstof en stuur via beleid naar groene waterstof.
- Flexibele kredietsystemen: Ontkoppel fysieke waterstof van certificaten om de markt beter op gang te brengen.
- Een onafhankelijke ketenregisseur: Laat bijvoorbeeld de overheid zorgen voor samenhangend beleid en voorkom versnipperde subsidies.
- Gerichte samenwerking in de keten: Breng producenten en afnemers dichter bij elkaar om investeringszekerheid te vergroten.
- Focus op sectoren waar waterstof het verschil maakt: zoals zware mobiliteit en industrie.
Nederland heeft veel in huis om een waterstofhub van formaat te worden: verduurzaming van de industrie, minder CO₂-uitstoot en flinke economische kansen. Maar om die ambitie te realiseren, is een integrale aanpak nodig. Samenwerking tussen overheid, industrie en andere stakeholders is cruciaal, evenals het nemen van duidelijke beleidskeuzes en het geven van de juiste prikkels.
Zal Nederland echt een waterstofhub worden? De aanwezige experts zijn optimistisch, met een verwachting dat dit tussen 2035 en 2040 werkelijkheid zal zijn. ‘When can we speak of a Hydrogen Hub in the Netherlands?’
Experts expectations

Create the Future
Ben je geïnspireerd door de sessie en wil je weten hoe jouw organisatie kan bijdragen aan Nederland als waterstofhub? Wij denken graag met je mee!
Samen bouwen aan een duurzame toekomst
De mogelijkheden om een betere toekomst te creëren voor organisaties, de samenleving en onze planeet zijn oneindig. De toekomst begint vandaag, en daarom gaan we direct aan de slag. We noemen onszelf niet voor niets nlmtd, – zonder klinkers of hoofdletters, want wij denken en doen zonder beperkingen.
Met een team van meer dan 90 experts, met ervaring bij toonaangevende strategieadviesbureaus, innovatieve bedrijven en startups, helpen we organisaties bij strategie, innovatie en transformatie. Van visie naar uitvoering, wereldwijd en met meetbare impact.