
Leonard Bukenya
Director Innovatie
Leonard is een bevlogen business creative met veel commerciële ervaring en een sterke focus op innovatie, marketing en business development. In zijn carrière heeft hij binnen een aantal grote organisaties nieuwe business opgezet, business development en innovatie ingericht en geleid.
Deel dit artikel
Tijdens Create the Future 2025 gingen we met meer dan twintig deelnemers op zoek naar antwoorden over de toekomst van de energietransitie. Niet door scenario’s te analyseren, maar door echt te voelen hoe de wereld er in 2035 uit zou kunnen zien. Dat deden we met behulp van Moonshot Thinking: een manier van denken die ambitie en verbeeldingskracht combineert met actie en impact.
Waarom Moonshot Thinking?
De sessie begon met een krachtige zin uit De Alchemist: “Als je iets écht wilt, spant het hele universum samen om je te helpen het te bereiken.” Geen poëzie, maar een vertrekpunt. Want zodra je een helder en ambitieus doel formuleert, ontstaat er beweging. Dat heb ik zelf ervaren tijdens een persoonlijke zoektocht naar een nierdonor voor mijn vader. Een uitdaging die uiteindelijk leidde tot een campagne waarmee we 20.000 nieuwe donoren wisten te werven. Sindsdien weet ik dat groot denken in combinatie met een concreet doel echt verschil maakt.
Het Krachtige van Moonshot Thinking
Moonshot Thinking is geen droom. Het is een daad. Het draait de gebruikelijke vraag om: niet “wat past binnen het systeem?”, maar “wat voor systeem is er nodig om te doen wat echt telt?” Die verschuiving opent ruimte voor nieuwe perspectieven én voor actie. Zo ontstond er, samen met de inzichten uit andere sessies, een krachtig toekomstbeeld dat vraagt om actie.

Wat als we denken vanuit 2035?
Aan de hand van vijf scherpe vragen ontwierpen deelnemers hun eigen Moonshot: een concreet toekomstbeeld waarin zijzelf het verschil maken.
- Welk groot probleem wil jij oplossen?
- Voor wie doe je dat?
- Wat is hun huidige gedrag of oplossing?
- Wat weerhoudt hen van verandering?
- En wat is er veranderd in 2035 doordat jij actie ondernam?
De antwoorden resulteerden in concrete pentekeningen van toekomstbeelden, persoonlijke Moonshots die samen een optimistisch en realistisch beeld geven van een regeneratieve, inclusieve en rechtvaardige toekomst. Opvallend was hoe eensgezind deelnemers waren: “We hebben geen gebrek aan oplossingen, maar aan lef om ze te verbinden.”
Moonshots in en voorbij de energietransitie

De ideeën die gedeeld werden raakten zowel de energietransitie als bredere systeemvraagstukken. En juist die combinatie maakte ze zo krachtig.
Moonshots rond energie
- Van consument naar prosument
Mensen willen bijdragen aan hun eigen energievoorziening — via coöperaties, lokale netten en zonnepanelen. Energie moet eerlijk en participatief zijn. - Slimme, responsieve netwerken
Technologie is er al. De uitdaging is koppelen, opschalen en samenwerken binnen ecosystemen. - Energie als mensenrecht
Toegang tot schone, betrouwbare energie mag niet afhangen van inkomen of locatie. Zoals Jasper Eijmers zei: “Iedereen verdient toegang tot een warm huis en schone energie, ongeacht waar je woont of wat je verdient.”
Brede Moonshots met impact op energie
- De stad als ruimte voor rust en ontmoeting
Minder stress, minder mobiliteit, minder energieverbruik. Wat als steden ons uitnodigen om te vertragen? - Vertrouwen als technologische versneller
Innovatie stokt zelden op techniek, maar op wantrouwen. Transparantie en eigenaarschap versnellen impact. - Van macht naar meervoudige waarde
Mensen willen niet alleen gehoord worden, maar mee vormgeven. Meer lokaal eigenaarschap, minder centralisatie.
Het is geen toekomstmuziek
De sessie maakte duidelijk: veel oplossingen bestaan al. Nu is het tijd om te verbinden, op te schalen en te durven starten. We deelden inspirerende voorbeelden, zoals:
- Energie Van Ons – waar bewoners mede-eigenaar zijn van hun energienet.
- Joyful City – een concept dat steden herontwerpt rond rust en betekenis.
- Those Vegan Cowboys – pioniers in de eiwittransitie, met schaalbare impact.
Van denken naar doen: eerste stappen
Een aantal deelnemers besloot direct in actie te komen. Hun Moonshots:
- Energie voor Iedereen – Jasper Eijmers
“In 2035 is elke woning zelfvoorzienend én onderdeel van een gedeeld systeem.”
Eerste stap: Organiseer een buurtgesprek met lokale energie-initiatieven. - Eerlijke Voeding – Annemarie Geerdes
“In 2035 is diervoeding circulair, schoon en slim.”
Eerste stap: Test alternatieve voerstromen en meet de impact. - De Stad als Spel – Saskia de Nie
“In 2035 meten we steden op rust, spel en betekenis.”
Eerste stap: Richt een ‘joy spot’ in — een plek zonder consumptie, met ruimte voor ontmoeting.

Wat als het wél lukt?
Moonshot Thinking raakt mensen op elk niveau. Tijdens de sessie zagen we dat ideeën niet op post-its bleven hangen, maar onderdeel werden van persoonlijke en professionele ambities. Organisaties herkenden hun rol in het grotere systeem, individuen ontdekten hun eigen Moonshot.
Zo werk ik inmiddels naar aanleiding van deze sessie met een CEO aan zijn persoonlijke Moonshot, én die van zijn zoon. Twee generaties, twee dromen, één gedeelde reis.
En jij?
Moonshots zijn er niet alleen voor leiders of beleidsmakers. Ze zijn er voor iedereen die zich afvraagt: Wat als het wél lukt? Begin klein. Denk groots. Leer radicaal. Gebruik wat er al is. En durf te leren van wat schuurt.
Wat is jouw Moonshot?
Meer weten over het succesvol realiseren van transities? Neem contact met ons op.
Samen bouwen aan een duurzame toekomst
De mogelijkheden om een betere toekomst te creëren voor organisaties, de samenleving en onze planeet zijn oneindig. De toekomst begint vandaag, en daarom gaan we direct aan de slag. We noemen onszelf niet voor niets nlmtd, – zonder klinkers of hoofdletters, want wij denken en doen zonder beperkingen.
Met een team van meer dan 90 experts, met ervaring bij toonaangevende strategieadviesbureaus, innovatieve bedrijven en startups, helpen we organisaties bij strategie, innovatie en transformatie. Van visie naar uitvoering, wereldwijd en met meetbare impact.