Energietransitie op Schiphol: zo werkt Schiphol aan de luchthaven van morgen

Inspiratie

Korik Alons

Co-founder

Korik Alons is expert op het gebied van strategievorming en executie. Hij heeft een
achtergrond in toegepaste wiskunde en bedrijfskunde en is partner bij nlmtd.
Korik heeft 10-15 jaar ervaring als strateeg en adviseur in een grote verscheidenheid aan organisaties in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij een ervaren programmamanager met veel hart voor Duurzaamheid en Innovatie.

Deel dit artikel

Amsterdam Airport Schiphol heeft de ambitie uitgesproken om een van de duurzaamste luchthavens ter wereld te worden. De focus ligt daarbij sterk op de energietransitie. Tijdens Create the Future 2025 deelde strategisch adviseur Dirk Jan Rebel de stip op de horizon: in 2050 wil Schiphol energiepositief zijn.

Toenemende energievraag als uitdaging

Eén van de grootste uitdagingen? De snelgroeiende energievraag. Schiphol investeert daarom stevig in netwerkverzwaring, maar erkent ook het belang van toevoegen van flexibiliteit, reductie van energiegebruik en slimme sturing van de vraag. Dat vraagt om een innovatief energiesysteem.

Gestructureerde aanpak

Voor de realisatie van een slim energiesysteem hanteert Schiphol een gestructureerde aanpak op drie niveaus:

  • Fysieke laag – Aanpassing van infrastructuur om hernieuwbare opwekking (zoals zonne-energie) en netversterking te ondersteunen.
  • Data laag – inzetten op real-time monitoring, dataverzameling en voorspellende analyses om vraag en aanbod beter te balanceren. 
  • Operationele laag – Slimme sturing van energieverbruik via automatisering en dynamische vraagrespons. 

Zo transformeert Schiphol van een traditioneel energieverbruiker naar een netwerk van slimme gebruikers, clusters en netwerken. Dit verhoogt zowel de efficiëntie als de flexibiliteit. 

Schiphol is al begonnen

De ambities van Schiphol klinken groot, maar vertalen zich inmiddels in zichtbare vooruitgang. De luchthaven is al volop bezig met het nemen van concrete stappen om de energietransitie in gang te zetten. Wat op papier begon als visie, krijgt inmiddels op meerdere plekken op het terrein een tastbare vorm.

Zo wordt steeds meer grondmaterieel, zoals bagagewagens en pushback-voertuigen, vervangen door elektrische varianten, waarmee niet alleen uitstoot verminderd wordt, maar ook direct wordt bijgedragen aan een stillere en schonere werkomgeving op het platform.

Daarnaast experimenteert Schiphol met micro smart grids: lokale systemen die vraag en aanbod van energie slim beheren binnen specifieke delen van de luchthaven. Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit in het gebruik van energie, zonder afhankelijk te zijn van centrale aansturing. Deze slimme lokale netwerken gaan hand in hand met een grootschalig zonne-energieprogramma, waarbij daken en terreinen steeds intensiever benut worden voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Ondertussen werkt Schiphol ook hard aan de noodzakelijke netverzwaring. Het vergroten van de capaciteit van het bestaande elektriciteitsnetwerk om voorbereid te zijn op de toekomstige energievraag.

Obstakels op weg naar een slimme energiehub

De route naar een energiepositieve luchthaven verloopt niet zonder obstakels. Schiphol is een complexe omgeving met veel betrokken partijen, van luchtvaartmaatschappijen en leveranciers tot overheid en netbeheerders.

Die onderlinge afhankelijkheden maken het lastig om snel en integraal veranderingen door te voeren. Innovaties worden bovendien soms afgeremd door bestaande wet- en regelgeving, die niet altijd is ingericht op de snelheid en aard van de transitie die Schiphol nastreeft.

Daarbij blijft het vinden van de juiste balans tussen ambitie en uitvoerbaarheid een constante uitdaging. Je wilt snel vooruit, maar wel met behoud van veiligheid, continuïteit en operationele effectiviteit. Toch blijkt uit de aanpak tot nu toe: met visie, een gestructureerde aanpak en slimme samenwerking kun je zelfs in een omgeving als Schiphol betekenisvolle stappen zetten.

Samenwerken aan de luchthaven van de toekomst

De energietransitie op Schiphol bewijst dat grootschalige verduurzaming mogelijk is, ook in een systeem dat per definitie draait om precisie, snelheid en veiligheid. Maar Schiphol kan dit niet alleen. De luchthaven zoekt actief samenwerking met leveranciers, netbeheerders, technologieleveranciers en beleidsmakers om de puzzel samen te leggen.

Wil jij bijdragen aan de luchthaven van de toekomst? Denk mee, bouw mee en help Schiphol om in 2050 energiepositief te zijn.

Create the Future

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

De mogelijkheden om een betere toekomst te creëren voor organisaties, de samenleving en onze planeet zijn oneindig. De toekomst begint vandaag, en daarom gaan we direct aan de slag. We noemen onszelf niet voor niets nlmtd, – zonder klinkers of hoofdletters, want wij denken en doen zonder beperkingen.

Met een team van meer dan 90 experts, met ervaring bij toonaangevende strategieadviesbureaus, innovatieve bedrijven en startups, helpen we organisaties bij strategie, innovatie en transformatie. Van visie naar uitvoering, wereldwijd en met meetbare impact.

Liline Arends

Liline Arends

Korik Alons

Korik Alons

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP