Open innovatie voor netbeheerder Stedin: Van ambitie naar realisatie in het emissievrij aanleggen van het net

Stedin streeft naar het emissievrij aanleggen van het net, dus een uitvoering waarbij geen CO2, stikstof en fijnstof vrijkomt. Parallel werkt het aan ergonomische verbeteringen om de fysieke belasting voor monteurs te verminderen. nlmtd is gevraagd wereldwijd te scouten naar oplossingen. De voornaamste vraag vanuit Stedin: “Zien we geen slimme oplossingen (uit binnen- en buitenland) over het hoofd die ons kunnen helpen de aanleg van netten te versnellen?”

 

Aanpak in het kort: uitkijktoren

nlmtd heeft Stedin eerst geholpen met het ontleden van het onderwerp zero emissie. Er is een indeling gemaakt in categorieën en subcategorieën. Vervolgens zijn we oplossingen gaan zoeken via een tech- en sectorscan.

Oplossingen voor zero emissie​

We kwamen uiteindelijk op 211 oplossingen in vier categorieën, 23 one pagers en 11 geprioriteerde oplossingen. We zagen met name oplossingen voor:

  • Duurzaam graven
  • Duurzaam transport
  • Verduurzamen van krachtbronnen

Bekijk hier de infographic

Conclusie voor zero emissie​

Ondanks dat Stedin voorloper is in de sector op dit thema, hebben we oplossingen gevonden die gaan helpen richting zero emissie aanleg van nieuwe netten. De grootste winst zit in elektrificatie, het ecosysteem is de grootste belemmering: Hoe kom je de overgangsperiode door, hoe verdeel je de financiële risico’s en welke rol kan en wil Stedin in het ecosysteem spelen?

Hieronder beschrijven we uitgebreider het scouten van onze oplossingen voor zero emissie en in deze case de route naar ergonomische verbeteringen.

Zero emissies

Zeker bij de aanleg van netten is de uitstoot een beperkende factor (met name bij Natura2000 gebieden en emissievrije zones in steden). Het gebruik van bijvoorbeeld diesel-motoren geeft overlast en leidt zo steeds vaker tot vertraging of zelfs uitstel van projecten. Daarom zoekt Stedin naar manieren voor het emissievrij verzwaren van het net, om zo minimale verstoringen van het werk te garanderen.

Wereldwijd op zoek naar oplossingen

Met een ‘uitkijktoren’ project zoeken we op drie manieren wereldwijd naar oplossingen:

  • We scouten
  • We lanceren challenges
  • We doen research en interviews met experts

De ‘uitkijktoren’ geeft een goed beeld van de verschillende oplossingsrichtingen die beschikbaar zijn. We brengen eindgebruikers in kaart, hun activiteiten en behoeften, de belangrijkste probleemgebieden, trends, ontwikkelingen en bestaande initiatieven rondom zero emissie binnen en buiten Stedin.

Tech- en sectorscan

Al snel komen er waardevolle oplossingen naar voren. Een positieve uitkomst voor Stedin en Netbeheer Nederland, waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Gevonden oplossingen zero emissie

Emission 0

Emission-0 is een online platform voor het huren en verhuren van elektrisch materieel voor bouwwerkzaamheden. Dit biedt Stedin de mogelijkheid om elektrisch materieel te verkrijgen zonder grote investeringen te hoeven doen.

Bright’s batterij

Bright’s batterij oplossingen stelt bedrijven in staat om duurzaam te werk te gaan op locatie. Het batterijsysteem zorgt voor een duurzame energiebron en het smartsysteem stelt de gebruiker in staat het verbruik te monitoren en kosten te besparen. Het systeem kan gebruikt worden voor het opladen van zowel groot als klein materieel, wat leidt tot minder emissie.

Limach

Limach is een fabrikant van elektrische bouwmachines. Het bedrijf produceert bouwmachines aangedreven door lithiumbatterijen en installeert hun eigen ontwikkelde software. Dit resulteert in elektrische machines die dezelfde prestaties leveren als brandstofmachines, maar emissievrij zijn en tot 8 uur kunnen werken op één lading.

PostNL & ABN AMRO

PostNL heeft in samenwerking met ABN AMRO een initiatief gelanceerd om het voor aannemers eenvoudiger te maken om elektrische bestelbussen aan te schaffen. Via dit programma kunnen aannemers gemakkelijker de financiering rondkrijgen voor de aankoop.

Door samen te werken met een financieringspartner wordt het voor aannemers dus aantrekkelijker om elektrisch materieel of bestelbussen aan te schaffen en in zero emissie te investeren.

Next steps

Nu de oplossingsrichtingen zijn uitgewerkt is het tijd om de acties binnen het ecosysteem te verdelen. Onder begeleiding van nlmtd zal dit na de zomer van 2024 plaatsvinden. Vragen die hierin centraal staan: wie gaat het oppakken, en hoe? Vervolgens gaan we met pilots kijken naar hoe, wat en waar het werkt.

Samen impact maken

Stedin heeft ‘de uitkijktoren’ gefinancierd en gaat de uitkomsten breed delen. Het complete ecosysteem van aannemers tot netbeheerders wordt betrokken en opgedane kennis wordt gedeeld.

Tot slot

Stedin staat voor een enorme uitdaging. De Netbeheerder zal voor de energietransitie al 12.000 kilometer aan kabels moeten leggen (1/3 straten moet dus open). Deze ‘uitkijktoren’ heeft oplossingen gevonden die zorgen dat projecten die nu worden uit- of afgesteld door te veel uitstoot, weer doorgang kunnen vinden.

Meer weten? Wij werkten hieraan!

Leonie Dorresteijn

Leonie Dorresteijn

Daisy Rood

Daisy Rood

Nick Mastenbroek

Nick Mastenbroek

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP