Rethinking Energy Executive Round Table Inzichten – Lokale Energie Systemen

 Op 11 mei brachten we enkele van de meest voornaamste geesten samen die de toekomst van onze energie vormgeven. Tijdens dit evenement organiseerden we 6 rondetafelgesprekken waar experts op specifieke onderwerpen elkaar konden ontmoeten en hun gedachten konden delen. Een van de onderwerpen was Lokale Energiesystemen. 

 De wereld staat onder toenemende druk om de decarbonisatie te versnellen en de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens en bedrijven te beperken. Als gevolg hiervan wordt deze druk het sterkst gevoeld door nationale elektriciteitsnetwerken en infrastructuur, die onder druk staan door de overstap naar een geëlektrificeerde toekomst. Het elektriciteitsnetwerk in woongebieden nadert al de maximale capaciteit, wat betekent dat we alternatieve manieren moeten nastreven om de belasting te verminderen en de flexibiliteit van het netwerk zoveel mogelijk te vergroten. 

Als gevolg hiervan krijgen gemeenschapsinitiatieven steeds meer aandacht als een effectieve manier om meer mensgerichte, rechtvaardige, flexibele en veerkrachtige energiesystemen te realiseren. 

We pleiten voor een nationale agenda om te helpen bij het definiëren van een aantal geïntegreerde oplossingen voor de energie communities die de meest voorkomende situaties kunnen bedienen, en mogelijk zelfs om subsidies te verstrekken voor het adopteren van de juiste oplossingen die daadwerkelijk de problemen op het gebied van netcongestie helpen voorkomen. 

Tijdens deze rondetafeldiscussie spraken leiders en innovators over de belangrijkste uitdagingen bij het stimuleren en faciliteren van lokale energiegemeenschappen. Hieronder de belangrijkste conclusies: 

1. Stimuleringsmaatregelen  

Organisaties moeten worden aangemoedigd om hun onderbenutte netwerkcapaciteit vrij te maken om capaciteitsproblemen op te lossen. Dynamische prijsstelling speelt een cruciale rol bij het stimuleren van slim energiegebruik, zoals aangetoond door de succesvolle implementatie van dynamische prijsstimulansen in Oostenrijk. 

2. Uniform ontwerp voor implementatie  

Belanghebbenden hebben duidelijkheid nodig over geïntegreerde goederen en herbruikbare infrastructuur. Interfaces en integratie tussen activa en diensten vormen een grote uitdaging. Interoperabiliteit tussen fabrikanten en dienstverleners is essentieel voor universele toegang tot individuele activa, waarvoor verbeterde standaardisatie en regelgevingsveranderingen nodig zijn

3. Opbouwen van gemeenschap en vertrouwen  

Het educeren en stimuleren van gemeenschappen over de impact van hun energieactiviteiten is cruciaal om participatie te activeren. Flexibiliteitshandel in gemeenschapsmarktplaatsen is belangrijk voor het floreren van lokale energiegemeenschappen, met de nadruk op de authenticatie van verschillende spelers. Blockchain-technologie kan helpen bij het overwinnen van vertrouwenskwesties in op gemeenschap gebaseerde marktplaatsen. 

4. Regulering 

Huidige regelgeving verbiedt vaak energiedeling tussen particulieren (P2P). Het invoeren van wetgeving die P2P-energiedeling mogelijk maakt, is een belangrijke regulerende stap die nodig is. 

Lokale energiesystemen en in het bijzonder energiegemeenschappen kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing voor een toekomstbestendig energienet. We zien een groot aantal communities opduiken in heel Nederland en in heel Europa. De meeste energiegemeenschappen zijn echter ‘het wiel aan het uitvinden’ als het gaat om keuzes voor oplossingen en diensten die de energiegemeenschap mogelijk maken.  Het nadeel hiervan is: 

  1. Inefficiëntie bij het selecteren en implementeren van veel verschillende oplossingen
  2. De DSO’s hebben te maken met veel verschillende oplossingen, zonder cross-community optimalisatie
  3. Onderhoud en ondersteuning zijn erg verspreid
  4. En misschien wel het allerbelangrijkste: de gemeenschappen vertrouwen op hun eigen kennis om de oplossingen te realiseren, waardoor het minder toegankelijk wordt voor communities met een lager inkomen en minder (toegang tot) technische kennis.

Daarom pleiten wij voor een nationale agenda die een reeks geïntegreerde oplossingen voor energiegemeenschappen definieert om gemeenschappelijke situaties aan te pakken. Bovendien kan het verstrekken van subsidies voor de aanneming van passende oplossingen die effectief de uitdagingen van netcongestie aanpakken, de implementatie verder stimuleren. 

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP