Werken bij nlmtd – hoe is dat?

Elke dag het beste uit jezelf halen om toekomstbestendige organisaties te creëren. Dat doen de consultants van nlmtd – de ene keer zelfstandig op een project, de andere keer in een team. Wat dat van je vraagt als je als senior aan boord komt bij nlmtd en hoe het is om er te werken – dat vertellen Zhen Jun Chang en Lucas Mosmuller.

Haar negen jaar strategy consultant bij een van de big four vormden Zhen Jun. Al sinds het begin van haar loopbaan is de afwisseling in projecten en sectoren wat haar aanspreekt. Nu zij bij nlmtd werkt, staat die liefde nog steeds bovenaan. “Als je in loondienst bent, is het een stuk lastiger om werk, privé en passie te combineren. Dat je als zelfstandige consultant toch nog dit soort consultingprojecten kunt doen, maakt voor mij dat ik hier zo graag werk.”

Lucas is director bij nlmtd. Na een periode van tien jaar in het bedrijfsleven ontstond de behoefte om te ondernemen en om bij te dragen aan een betere wereld. Dat bracht hem bij nlmtd. “Voor mij dé kans om reëel te zijn over de wereld van vandaag en tegelijkertijd bij klanten mee te helpen aan wat morgen zou kunnen zijn .Wij zijn de generatie die de toekomst van de planeet bepaalt en we hebben meer mensen nodig die de brug van vandaag naar morgen willen slaan.”

Zhen Jun: Met nlmtd kwam ik in aanraking via een oud-collega. Ik heb altijd in de consulting gezeten. De leercurve is steil, je ontwikkelt je in rap tempo. Het vak dwingt je om alle zaken die voor jou nieuw zijn, snel eigen te maken. Flexibiliteit, snel aanpassingsvermogen, hard werken om deadlines te halen. Het past bij mij. Ik houd van projecten waarbij ik aan het einde iets op kan leveren waar de klant wat aan heeft, wat hem helpt te verbeteren of wat hem een stap dichter bij brengt waar hij wil zijn. Dat drijft mij in het vak.”

Lucas: “Ik werd al vrij snel gevraagd om de stap te maken van manager naar director. Met veel vertrouwen in het businessmodel heb ik geholpen met bouwen aan zowel nlmtd als onze opdrachtgevers. Er is zo veel te doen bij een snelgroeiende club als nlmtd. Daar komt alle ervaring uit het bedrijfsleven van pas en kun je samen bepalen hoe je wilt dat nlmtd eruit gaat zien. Dat geeft zo veel energie. Want als ondernemer voelt het toch echt meer als jouw kindje. En ook bij de opdrachtgever voel je dat. Daarin sta je niet alleen, je werkt mét nlmtd op de opdracht alsof het jouw bedrijf is. Dat is iets wat opdrachtgevers voelen en uiteindelijk ook meer werk genereert.”

Zhen Jun: “Na een kop koffie en een kennismakingsgesprek met twee van de oprichters zei ik algauw ‘ja’ tegen nlmtd. Ik kom uit een ondernemende familie en ik wist altijd al wel dat ik dat spoor wilde volgen. Het businessmodel van nlmtd past als een ruime jas. Je bepaalt hier zelf hoe veel dagen en wanneer je wilt werken. Ik werk met collega’s aan mooie strategie- en adviesprojecten die ik zelf uitkies, en ik run een eigen praktijk businesscoaching voor ondernemers. Daarnaast heb ik wat ik noem passion projects – de wat experimentelere projecten waaraan ik graag tijd besteed om ze te verkennen.

Lucas: “Als een van de eersten monsterde ik aan bij nlmtd, begin april 2018. Er was nog niemand ingestapt in het businessmodel. De oprichters van nlmtd zochten iemand die een opdracht zou kunnen doen in de energietransitie. Daar stapte ik graag in. Nog steeds ben ik blij met deze oprechte club vol energie. Ik kan mijn strategische ei goed kwijt, bijvoorbeeld in het werk voor Buurkracht. Vrijwel uit het niets hebben we een nieuwe dienst ontwikkeld, in de markt gezet en de organisatie geholpen om te verzelfstandigen. En daarnaast geniet ik van de ruimte om breder bezig te zijn zowel in als naast het werk.”

Zhen Jun: “Ik had een aantal aanleidingen om aan boord te stappen bij nlmtd. Als freelancer kun je aan de slag als eenpitter op de domeinen waarin nlmtd actief is: strategie, innovatie en transformatie. Maar dat zag ik niet zitten. In teamverband werken aan projecten, samen met andere bevlogen consultants, juist dat vind ik heel leuk. Duurzaamheid speelt bij mijn collega’s en mij een grote rol en nog een aanleiding was de start-upcultuur. nlmtd is in feite zelf een start-up, met veel energie om te ontdekken, testen en pionieren.”

Lucas: “In de nabije toekomst zie ik nlmtd een bepaalde bekendheid krijgen, wat er later waarschijnlijk toe leidt dat het bedrijf zich ontwikkelt tot een vaste unieke waarde in consultancyland. We zullen zien hoe het gaat lopen, de voorwaarden zijn er in ieder geval. We hebben een enthousiast team van dertig mensen. Door het mooie werk dat we hebben gedaan, zingt onze naam rond onder bedrijven die klaar willen zijn voor de toekomst. Een toekomst die momenteel vol nieuwe vragen is. Worden we een slag groter, dan kunnen we nog meer impact maken.”

Zhen Jun: “Als een van de meer ervaren consultants bouw ik niet alleen via acquisitie en de opzet en uitvoering van projecten mee aan het succes van nlmtd. Tien jaar consulting-ervaring komen ook van pas om jongere collega’s de kneepjes van het vak te leren, bijvoorbeeld over hoe je projecten aanvliegt en stakeholdermanagement. Zo help ik anderen zich te ontwikkelen. Daarnaast ben ik met een aantal collega’s bezig met het in de markt zetten van nieuwe proposities over innovatie, en hoe je innovatie in je organisatie zelf beter kunt stimuleren en managen.”

Lucas: “In de afgelopen tien jaar heb ik internationaal voor grote corporates gewerkt. Zoals voor Vodafone in Londen en SEEK in Australië. Ik deed

veel ervaring op met commerciële strategie en hielp grote veranderingen in gang te zetten. Die bedrijven bestaan echter alleen voor de winst. De vraag is hoe je je daarbij voelt. Ik was al langer op zoek naar meer zingeving. Ik wilde impact maken met duurzaamheid en beschouw geld als een middel daartoe dat ook nodig is. Ik wilde werken met mensen die het hart op de goede plaats hebben, meer flexibiliteit én aan het ondernemerschap proeven.”

Zhen Jun: “Mijn recentste opdrachtgever is een organisatie in de energiesector. Als projectmanager heb ik het team geleid op weg naar een keuze voor de strategische positie voor de organisatie en de strategische keuze verder uit te werken in een roadmap. Een dag ziet er echt altijd anders uit. Sommige dagen werk ik vanuit huis omdat dat handiger is met andere afspraken. Andere dagen begin ik thuis en hebben we een afstemming met het team, dan reizen naar de klant of kantoor, het uitwerken of voorbereiden van workshops, houden van meetings. Sommige dagen zit je de hele dag bij de klant.”

Lucas: “Eigen initiatief nemen loont en past bij ondernemerschap. Zo trekken we ook de juiste nieuwe collega’s aan: mensen die ondernemend en gepassioneerd zijn en werken vanuit eigenaarschap. We kunnen daardoor grote organisaties helpen bij hun pad naar de toekomst maar ook bijvoorbeeld start-ups met skin in the game. Klop vooral bij ons aan voor consultancy met een twist. We hebben allemaal mensen aan boord die ook jouw organisatie kunnen helpen bij alle innovatieve en impactprojecten groot en klein.”

Zhen Jun: “Ik zie nlmtd zich nog wel verder ontwikkelen en positioneren op het gebied van innovatie en sustainability. Wat ik zo uniek vind is dat een aantal collega’s ook andere dingen doet naast consulting-werk. Dat daar ruimte voor is, maakt ook dat wie hier werkt echt doet wat zij of hij leuk vindt en dat iedereen heel enthousiast is. Het zijn echt gedreven mensen bij nlmtd. Iedereen gunt elkaar het succes als ondernemer. In het afgelopen jaar zijn we flink gegroeid. Als mensen meer willen weten over werken bij nltmd en dit businessmodel, of als je twijfelt over overstappen van consultant in loondienst naar consultant als zelfstandige via nlmtd, neem dan contact op.”

 Enthousiast geworden om te werken bij nlmtd? Of wil je meer weten wat nlmtd kan doen voor jouw volgende stap? Stuur een berichtje naar Zhen Jun of Lucas, en kom eens langs op Epicenter voor een kop koffie!

Meer inspiratie

Start vandaag nog met werken aan morgen.

TOP